Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 15. jul 2015. 14:22

Završena 108. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan  Izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore za 2014. godinu

Odbor je razmotrio i podržao Godišnji izvještaj Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o stanju energetskog sektora Crne Gore za 2014. godinu. Odbor je konstatovao da su na kvalitetan način predstavljena poglavlja koja se odnose na: glavne karakteristike svih energetskih resursa Crne Gore, rezultate analiza i kontrola na radom energetskih subjekata, investicije u energetskom sektoru u odnosu na planove koje je odobrila Agencija, finansijsko poslovanje energetskih subjekata, stanje i aktivnosti na tržištu električne energije, ključne normativne aktivnosti regulatora, međunarodne aktivnosti u oblasti energetike, kao i na reformu cijena električne energije za distributivne potrošače u periodu od 2008 – 2014. godine. Naglašena je potreba da se što prije donese novi Zakon o energetici koji će biti potpuno usklađen sa trećim energetskim paketom EU, kao i ukazano da je pravno razdvajanje Distribucije od Elektroprivrede jedna od osnovnih pretpostavki za razvijanje maloprodajnog tržišta električne energije u Crnoj Gori.

Nakon kraće rasprave,  amandman poslanika Mladena Bojanića i Aleksandra Damjanovića na Predlog zakona o dopuni Zakona o stečaju, nije dobio potrebnu većinu na Odboru.