Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 30. septembar 2015. 14:33

Održan sastanak Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sa direktorom Sekretarija Energetske zajednice

Članovi Odbora upoznati sa viđenjem Energetske zajednice o stanju u Crnoj Gori u oblastima - električne energije, gasa, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i naftnih rezervi

Nakon zavrsetka Treće konferencije o održivom korišćenju, koja je održana u hotelu Ramada u Podgorici, u organizaciji Škole demokratskog rukovodjenja, članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sastali su se sa direktorom Sekretarijata energetske zajednice, Janezom Kopačem, koji je Odboru predstavio treći Godišnji izvještaj o implementaciji Strategije energetske zajednice.

Tokom sastanka, članovi Odbora su, između ostalog, upoznati sa viđenjem Energetske zajednice o stanju u Crnoj Gori, u oblastima: električne energije, gasa, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i naftnih rezervi. Takođe, bilo je riječi i o aktivnostima i ciljevima Energetske zajednice, koje se odnose na - privlačenje investicija u proizvodnji električne energije, obezbjeđivanje stabilnog energetskog snabdijevanja, uspostavljanje integrisanog tržišta energetike, unaprjeđenje životne sredine u pogledu energetskog snabdijevanja i jačanje konkurencije na regionalnom nivou.

Ocijenjeno je da je ostvaren napredak u implementaciji primarne i sekundarne legislative, kao i da je pravni okvir usklađen sa drugim paketom. Takođe, ukazano je i na potrebu usvajanja novog Zakona o energetici kojim će se transponovati Treći energetski paket i stvoriti uslovi za otvaranje tržišta za kupce priključene na distributivnu mrežu.

Nakon sastanka članovi Odbora su prisustvovali radnom ručku članova odbora zaduženih za oblast energetike iz plarlamenata zemalja Jugoistočne Evrope.

Sastanku su  prisustvovali: predśednik Odbora - Aleksandar Damjanović, zamjenik predśednika Odbora - Damir Šehovic kao i članovi Odbora Filip Vuković i Nik Gjeloshaj.