Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 17. februar 2016. 16:20

Zamjenik predśednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet učestvovao na Interparlamentarnoj konferenciji u Briselu

U okviru predśedavanja Holandije Evropskom unijom, zamjenik predśednika Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Damir Šehović, prisustvovao je Interparlamentarnoj  konferenciji na temu „Stabilnost, ekonomska koordinacija i upravljanje u Evropskoj uniji“, koja je danas održana u Evropskom Parlamentu u Briselu.

 

Konferencija održana u tri sesije

Tokom konferencije, a u okviru prve sesije, polaznici su bili fokusirani na razmjenu najboljih praksi i iskustava država članica, koje se odnose na mjere za unaprjeđenje ekonomskog rasta, konvergencije i konkurentnosti. Bilo je riječi o mogućim poboljšanjima koja bi unaprijedila parlamentarni nadzor u oblasti ekonomske konvergencije, kao i o izazovima sa kojima se susreću zemlje članice Evropske unije, imajući u vidu povećanje rashoda zdravstvene zaštite i troškova za penzije.

U okviru druge sesije govorilo se o mehanizmima i procedurama koji se primjenjuju u državama članicama EU i koji bi trebalo da osiguraju budžetsku koordinaciju. Takođe, pažnja učesnika je bila usmjerena i na ulogu Fiskalnog savjeta - mogućnosti uspostavljanja fiskalne stabilizacije u eurozoni, kao i transparentnosti uspostavljanja fiskalnih pravila.

U okviru treće sesije, kroz interaktivnu raspravu, bilo je riječi o različitim vrstama investicija kojima bi se poboljšao ekonomski rast, zapošljavanje i konkurentnost. Razgovaralo se i o promotivnim aktivnostima država, kao inicijativama za stimulisanje ulaganja.

Konferenciji su pored predstavnika Skupštine Crne Gore prisustvovale i  delegacije Austrije, Belgije, Bugarske, Češke Republike, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Holandije, Hrvatske, Irske, Italije, Kipra, Letonije, Litvanije, Luksemburga, Malte, Mađarske, Njemačke, Poljske, Portugalija, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske,  Turske  i Velike Britanije.