Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 25. jul 2013. 19:30

Održan prvi nastavak šeste śednice Odbora za evropske integracije

Predstavljene dosadašnje aktivnosti u okviru Pregovaračkog poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava i usvojen Polugodišnji izvještaj o radu Odbora za evropske integracije.

Na danas održanom prvom nastavku šeste śednice Odbora za evropske integracije dosadašnje aktivnosti u okviru Pregovaračkog poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava predstavila je Svetlana Rajković, članica Pregovaračke grupe zadužena za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i Branka Lakočević, šefica Radne grupe za Pregovaračko poglavlje 23. S tim u vezi, razmatran je Akcioni plan za pomenuto poglavlje gdje je posebna pažnja posvećena obavezama u cilju realizacije mjera koje su proistekle iz preporuka Evropske komisije. Naglašeno je da se pri izradi Akcionog plana vodilo računa o definisanju prostora koji omogućava fleksibilnost u planiranju kratkoročnih, srednjoročnih, a posebno dugoročnih prioriteta, u okviru kojih je moguće po potrebi vršiti revizije. Pored ispunjavanja mjera koje se odnose na zakonodavni organ, apostrofirana je i važnost učešća Skupštine Crne Gore u dijelu koji se odnosi na nadgledanje i izvještavanje kroz proces monitoringa i ispunjavanja obaveza iz akcionog plana.

Povodom razmatranja Predloga rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju, članovi Odbora jednoglasno su donijeli odluku da se Kolegijumu predśednika Skupštine Crne Gore podnese zahtjev o definisanju stava povodom mogućnosti mijenjanja i usaglašavanja teksta Predloga rezolucije.

Na śednici je usvojen Polugodišnji izvještaj o radu Odbora. Takođe, u pogledu stepena učešća i izvještavanja službenika Skupštine u radnim grupama za pripremu pregovora, a shodno prethodno podnešenoj inicijativi članova Odbora, na śednici je predstavljen odgovor generalnog sekretara Skupštine u odnosu na datu inicijativu.

Nastavak prve tačke dnevnog reda u pogledu razmatranja Predloga rezolucije, kao i dvije tačke dnevnog reda koje se odnose na predstavljanje procedura usvajanja pregovaračkih dokumenata u Crnoj Gori i Evropskoj uniji i predstavljanje dosadašnjih aktivnosti u okviru Pregovaračkog poglavlja 24 – pravda, sloboda i bezbjednost, biće razmotrene u nastavku šeste śednice.