Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 30. jul 2013. 11:45

Završena šesta śednica Odbora za evropske integracije

Predstavljene procedure usvajanja pregovaračkih dokumenata u Crnoj Gori i Evropskoj uniji i dosadašnje aktivnosti u okviru Pregovaračkog poglavlja 24 – pravda, sloboda i bezbjednost

Na danas održanom drugom nastavku śednice Odbora za evropske integracije, sekretar Pregovaračke grupe Milivoje Jurišić, predstavio je procedure usvajanja pregovaračkih dokumenata, kako na nacionalnom, tako i na nivou Evropske unije. Ukazajući na kompleksnost procesa, Jurišić se osvrnuo na organizaciono-tehničku strukturu i faze pregovaračkog procesa, naglašavajući pri tome neophodnost fleksibilnosti svih učesnika. Istakao je da pregovaračka dokumenta, prije njihovog usvajanja, prolaze kroz pet instanci na nacionalnom nivou, među kojima je i Odbor za evropske integracije Skupštine Crne Gore.

U okviru treće tačke dnevnog reda,šef Radne grupe za Poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbjednost Dragan Pejanović, predstavio je članovima Odbora Akcioni plan, ističući pri tome da su ispoštovane sve sugestije Evropske komisije i EUROPOL-a čije su preporuke razrađene kroz definisanje aktivnosti za koje su predviđeni vremenski rokovi za ispunjavanje ciljeva. Shodno preporuci Evropske komisije, prepoznat je značaj indikatora uticaja i rezultata, koji se odnosi, ne samo na usvajanje zakona, već i na izvještavanje po pitanju implementacije  istih.

Razmatranjem pomenutih tačaka dnevnog reda, te konstatacijom da će  Predlog rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju biti razmotren tokom jesenjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore, zaključena je šesta śednica Odbora za evropske integracije.