Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 27. septembar 2013. 14:42

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović susreo se sa polaznicima XII generacije Škole demokratskog rukovođenja

Apostrofirana važnost reformi u cilju dostizanja evropskih standarda

Predśednik Odbora je u svom obraćanju upoznao polaznike škole sa radom Odbora za evropske integracije, kao i odnosom Odbora i Skupštine Crne Gore sa Vladom Crne Gore u procesu evropskih integracija.

Govoreći o odnosu Skupštine Crne Gore i Odbora za evropske integracije sa Vladom u pregovaračkom procesu, predśednik Odbora je istakao da je neophodno donijeti dokument koji će ugovorno regulisati saradnju organa zakonodavne i izvršne vlasti, čime bi se stvorili uslovi za čvršće pozicioniranje Skupštine Crne Gore, odnosno Odbora u procesu praćenja toka pregovora.

Istakavši specifičnost nadležnosti Odbora u smislu potrebe da se kontinuirano radi na informisanosti o procesu, predśednik Odbora je istakao da se članovi Odbora informišu o pravnoj tekovini EU, stepenu usklađenosti nacionalnog sa zakonodavstvom EU, pregovaračkim pozicijama, akcionim planovima za određena poglavlja, kao i svim pratećim aktivnostima koje obuhvataju sprovođenje reformi, ključnih za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Odbor za evropske integracije je prepoznao važnost veće uključenosti javnosti i upoznavanja iste sa cjelokupnim procesom pristupanja Crne Gore EU, te je u tom smislu predśednik Radunović  najavio i istovremeno pozvao prisutne da učestvuju na javnoj tribini koja će se održati u Hotelu Podgorica, 4. oktobra 2013. godine na temu “Crna Gora i EU – pregovaračka poglavlja 23 i 24”. Pored toga naglašeno je da će do kraja godine Odbor organizovati tematske radionice koje će biti namijenjene srednjoškolcima, studentima i predstavnicima lokalnih samouprava. U težnji da se doprinese boljoj informisanosti društva, a imajući u vidu činjenicu o nesumnjivo širokoj rasprostranjenosti upotrebe društvenih mreža, predśednik Odbora je polaznicima Škole predočio da se o aktivnostima Odbora i svim aktuelnostima i novostima koje se tiču procesa pristupanja Crne Gore u EU mogu informisati na FACEBOOK stranici - Odbor za evropske integracije, kao i na TWITTER nalogu - @EUOdborCG.