Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 02. oktobar 2013. 22:35

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao na panel diskusiji na temu „Proces pristupanja Hrvatske EU – koje lekcije Crna Gora može naučiti?“

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao je danas na panel diskusiji koja je, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Evropske inicijative za stabilnost (ESI), održana na temu „Proces pristupanja Hrvatske EU – koje lekcije Crna Gora može naučiti?“.

U uvodnom dijelu prikazan je dokumentarni film „Sumrak heroja – Hrvatska, Evropa i Međunarodni tribunal“. U toku diskusije koja je potom uslijedila, predśednik Odbora Slaven Radunović istakao je da u Crnoj Gori, kao što je to bio slučaj i u Hrvatskoj tokom pristupanja, postoji visok stepen opredjeljenja društva prema evropskim integracijama, što se ogleda i u konsenzualnoj podršci svih parlamentarnih partija. On je potom, osvrćući se na prikazani film, ukazao na pravosuđe i jačanje vladavine prava, kao ključne segmente ukupnog reformskog procesa države kandidata. Cilj Crne Gore tako nije samo članstvo u Uniji, već usvajanje evropskih standarda i civilizacijskih vrijednosti, kazao je predśednik Odbora.

Panelisti su se saglasili da je iskustvo Republike Hrvatske iz nedavno završenog pregovaračkog procesa veoma korisno, te da ga je moguće primjeniti, uz potrebna prilagođavanja političko-pravnom poretku Crne Gore.

Pored predśednika Radunovića, o značaju reformi u procesu integracija govorili su i generalna direktorka za evropske poslove Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Snežana Radović, kao i zamjenik predśednika Evropske inicijative za stabilnost Kristof Bender.