Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. oktobar 2013. 18:02

Delegacija Parlamenta Republike Moldavije u zvaničnoj pośeti Skupštini Crne Gore

Održano više sastanaka

Delegacija Parlamenta Republike Moldavije boravila je danas u Skupštini Crne Gore, u okviru zvanične pośete Crnoj Gori od 13. do 16. oktobra, koja se realizuje u okviru projekta UNDP-a iz Kišinjeva, na temu „Unapređenje demokratije pružanjem izborne i parlamentarne podrške u Moldaviji“. Sastanke sa predstavnicima Parlamenta Moldavije održali su članovi Odbora za evropske integracije, članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kao i predstavnici Odsjeka za istraživanje, analizu, biblioteku i dokumentaciju Skupštine Crne Gore.

Održano je više sastanaka na kojima je bilo riječi o ulozi parlamenata u procesu pregovora sa Evropskom unijom, važnosti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i o potrebi tješnje saradnje Crne Gore i Moldavije u cilju prenošenja vrijednih iskustava Crne Gore iz pregovaračkog procesa.

Na sastanku sa parlamentarnom delegacijom Republike Moldavije, članovi Odbora za evropske integracije su predstavili rad Skupštine i Odbora, istakavši da je uloga zakonodavnog organa nemjerljivo važna u procesu pregovora sa EU, te da se Skupština sada nalazi u procesu definisanja svog položaja u odnosu na Vladu Crne Gore. Pored toga, bilo je riječi o kontrolnoj ulozi koju Skupština ostvaruje kroz niz parlamentarnih instituta, kao i o novom pristupu pregovorima u poglavljima 23 i 24, koji sada predstavljaju ključni činilac za napredak zemalja kandidata u pregovorima sa EU. Članovi Odbora ponudili su podršku kolegama iz Parlamenta Moldavije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, u pogledu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kreiranja i jačanja instituta za parlamentarni nadzor nad radom Vlade, kao i u pogledu unapređivanja komunikacije parlamenta sa građanima.

Na sastanku članova Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu sa parlamentarnom delegacijom Moldavije, razmijenjene su informacije na temu evropskih integracija i unapređenja demokratskih vrijednosti, sa posebnim akcentom na ulogu i funkcije ovog odbora. Predstavljen je rad Odbora u odnosu na proces pregovora sa Unijom, sa posebnim osvrtom na ustavne izmjene i usvajanje seta zakona iz oblasti pravosuđa, kao posebnih uslova za otvaranje poglavlja 23 i 24. Takođe, predstavljena je i nadzorna uloga Skupštine u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koja se odslikava i kroz donošenje seta zakona iz ove oblasti, kao i kroz formiranje Odbora za antikorupciju. Naglašeno je i to da su za poglavlja 23 i 24 urađeni akcioni planovi, koji stvaraju uslove za otvaranje ovih poglavlja, te da je izuzetno važno redovno praćenje i izvještavanje o stepenu implementacije ovih dokumenata.

Predstavnici Odsjeka za istraživanje, analizu, biblioteku i dokumentaciju su na sastanku sa članovima delegacije Moldavije upoznali sagovornike sa aktivnostima Odsjeka i njegovom ulogom u podršci poslanicima i Službi Skupštine, sa posebnim naglaskom na izradu istraživačkih radova. U kontekstu doprinosa radu poslanika i Službe, naglašeno je da je u prethodnom periodu napravljen značajan pomak u reorganizaciji i kadrovskom jačanju ovog segmenta Službe Skupštine, te da se novim Pravilnikom o sistematizaciji i organizaciji Službe Skupštine obrazuje Parlamentarni institut, sa širim nadležnostima. Pored toga, na sastanku je bilo riječi i o važnosti unapređenja transparentnosti rada parlamenta, kroz televizijsko prenošenje plenarnih śednica, izradu parlamentarnih publikacija i druge aktivnosti od značaja za rad parlamenta.

Članovi delegacije Parlamenta Moldavije su tokom sastanaka predstavili sastav i nedavne aktivnosti Parlamenta i Odbora za vanjske poslove i evropske integracije, posebno naglašavajući dosadašnji napredak Moldavije u procesu evropskih integracija, u okviru kojeg se očekuje potpisivanje Sporazuma o pridruživanju u novembru, u Viljnusu. Oni su takođe pohvalili postojanje konsenzusa u Skupštini o članstvu u Evropskoj uniji, što nije slučaj u Moldaviji, i istakli želju za intenziviranjem komunikacije nadležnih odbora u cilju razmjene informacija i iskustava.

Delegaciju Parlamenta Moldavije čine Oleg Bodrug (Oleg Bodrug), potpredsjednik Parlamenta i član Odbora za ekonomiju, budžet i finansije, Valentina Stratan (Valentina Stratan), član Odbora za socijalnu zaštitu, zdravlje i porodicu, Jurje Kioresku (Iurie Chiorescu), član Odbora za vanjske poslove i evropske integracije, Viktorija Parfentiev (Victoria Parfentiev), viši savjetnik u Odboru za vanjske poslove i evropske integracije, kao i Johan Homs (Johan Hommes), glavni tehnički savjetnik UNDP-a.