Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 21. oktobar 2013. 21:11

Završena trinaesta śednica Odbora za evropske integracije

Članovi Odbora razgovarali sa generalnim direktorom Direktorata za proširenje EK Kristijanom Danijelsonom i jednoglasno izglasali amandman na Predlog rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju koji se odnosi na jaču ulogu Odbora za evropske integracije u pregovaračkom procesu.

Članovi Odbora za evropske integracije na danas održanoj trinaestoj śednici, imali su priliku da razgovaraju sa novim direktorom Generalnog direktorata za proširenje, Kristijanom Danijelsonom (Christian Danielsson).

U svom obraćanju članovima, Danijelson je istakao da je u procesu evropskih integracija, najbitnije identifikovati određene elemente koji vode napretku. Istaknuta je važnost definisanja okvira, koji bi obezbijedio kredibilitet, posvećenost i principe, prije svega vladavine prava koji i jeste suština najzahtjevnijih poglavlja 23 i 24, koji podliježu novom pristupu u pogledu politike proširenja, po kome se ova dva poglavlja razmatraju od samog početka pregovaračkog procesa. Drugi važan element je ekonomsko upravljanje kojim se obezbjeđuje razvoj i jaka ekonomska struktura kao osnova za proces reformi, konkurentnost, a time i podršku procesu evropskih integracija. Napredak jedne zemlje na putu ka članstvu, svakako, zavisi i od demokratizacije institucija, posebno Parlamenta, ali i stepena poštovanja osnovnih ljudskih prava, kao i od regionalne saradnje, kazao je novi direktor Generalnog direktorata za proširenje. On je na kraju ukazao na činjenicu da će brzina pregovora zavisiti od brzine usvajanja reformi.

U okviru druge tačke dnevnog reda, jednoglasno je izglasan amandman na Predlog rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju, koji se odnosi na jaču ulogu Odbora za evropske integracije u pregovorima sa EU, na način da se precizno definiše njegova uloga u samom procesu.