Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 23. oktobar 2013. 15:15

Završena četrnaesta śednica Odbora za evropske integracije

Dato pozitivno mišljenje o Izvještaju o Pregovaračkom poglavlju 3 - Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, Izvještaju o ispunjenim obavezama u Pregovaračkom poglavlju 25 - Nauka i istraživanje, Izvještaju o ispunjenim obavezama u pregovaračkom poglavlju 26 - Obrazovanje i kultura i razmotren 32. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja EU.

U prvom dijelu,  danas održane četrnaeste śednice Odbora za evropske integracije, koja je bila zatvorena za javnost, Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, predstavio je Izvještaj o Pregovaračkom poglavlju 3 - Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, Izvještaj o ispunjenim obavezama u Pregovaračkom poglavlju 25 - Nauka i istraživanje i Izvještaj o ispunjenim obavezama u pregovaračkom poglavlju 26 - Obrazovanje i kultura. Nakon rasprave koja je uslijedila za svaki pojedinačan izvještaj u odnosu na stepen ispunjenih obaveza Crne Gore, članovi Odbora su jednoglasno odlučili da usvoje pozitivna mišljenja o sva tri izvještaja, o čemu će obavestiti nadležno ministarstvo.

U drugom dijelu śednice, glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, predstavio je 32. kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja EU. Članovi Odbora izrazili su posebno interesovanje za dio izvještaja koji se odnosi na IPA fondove, pa je, s tim u vezi, dogovoreno da se do kraja tekuće godine, organizuje posebna tematska śednica posvećena instrumentu predpristupne pomoći.

Śednici su pored glavnog pregovarača, prisustvovali i članovi Odbora za finansije, ekonomiju i budžet, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, kao i član Pregovaračke grupe za poglavlja25 i 26, Anđelko Lojpur, član Pregovaračke grupe za poglavlje 3, Vladimir Savković i šefovi radnih grupa za pomenuta poglavlja.