Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 12. novembar 2013. 16:59

Završena pośeta Odbora za evropske integracije Saboru Republike Hrvatske

Delegacija Odbora za evropske integracije u sastavu Slaven Radunović, Nada Drobnjak, Predrag Sekulić, Šefkija Murić, Srđa Popović, Zoran Srzentić i Koča Pavlović, boravila je u prethodna dva dana u zvaničnoj pośeti Republici Hrvatskoj.

Drugog radnog dana delegacija Odbora sastala se sa pomoćnicom ministra za regionalni razvoj i fondove Evropske unije Helgom Bubanović Devčić, koja je predstavila EU fondove i problematiku pripreme za programe i akreditaciju u okviru sistema IPA, čija je primjena započela 2009. godine. Ona je ukazala na činjenicu da je potreban oprezan pristup u okviru pripreme budžetski velikih strukturnih projekata za koje je potrebna priprema obimne programske dokumentacije. Istakla je da je u određenim situacijama neophodno zatražiti faziranje velikih projekata, kako bi sama apsorpcija sredstava u okviru istih bila uspješnija. Na sastanku su u fokusu razgovora bili projekti koje je Hrvatska sprovela u oblasti zaštite životne sredine i saobraćaja.

Delegacija se potom sastala sa bivšom predśednicom Vlade Republike Hrvatske, poslanicom Jadrankom Kosor, sa kojom je vođen razgovor o izazovima sa kojima se Hrvatska suočavala tokom procesa pregovora u vrijeme vođenja izvršne vlasti Jadranke Kosor. Poslanica Kosor je istakla važnost predanog rada na ideji stvaranja pravne države, jačanja institucija i borbe protiv korupcije i kriminala. Ona je ukazala na postupak izmjene Ustava Republike Hrvatske, koja je za cilj imala jačanje nezavisnosti pravosuđa i uređenje bankarskog sektora.

Tokom dana održani su sastanci i sa predśednikom Odbora za pravosuđe Josipom Kregarom i predśednicom Odbora za zakonodavstvo Sabora Hrvatske Ingrid Antičević Marinović. Pozitivno je ocjenjena politika otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u prvom dijelu procesa pregovora, kao poglavlja koja obuhvataju oblasti koje, i ako nijesu precizno određene evropskim pravom, podrazumjevaju ozbiljne reforme sa ciljem stvaranja efikasnog i nezavisnog pravosuđa.

Delegacija je prisustvovala i prezentaciji iskustva hrvatske Opštine Kamanje o promovisanju i finansiranju prekogranične saradnje iz EU fondova.