Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 14. novembar 2013. 16:43

Članovi Odbora za evropske integracije sastali se sa Čarlsom Tanokom

Istaknute pozitivne ocjene dosadašnjeg pregovaračkog procesa i važnost povezivanja partija na transnacionom nivou

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa Čarlsom Tanokom (Charles Tannock), članom Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru, kako bi razmijenili utiske o aktuelnim pitanjima u vezi sa procesom evropskih integracija Crne Gore, posebno u dijelu pretpristupnih pregovora.

Poslanik Evropskog parlamenta je istakao da je Crna Gora na dobrom putu kada su u pitanju integracijski procesi, te pohvalio tok pregovora kako sa aspekta vladine, tako i parlamentarne uloge. Posebno je naglasio važnost slanja pozitivne poruke Briselu kada je u pitanju otvaranje poglavlja 23 i 24, ali je istakao da je fokus stavljen i na pitanja interno raseljenih lica, njihove socijalne inkluzije, zatim pitanja obuhvaćenih poglavljem 8 koja se odnose na konkurenciju, te konkretna pitanja o regionalnoj saradnji, kao i članstva Crne Gore u NATO.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru istakao je zadovoljstvo zbog napretka Crne Gore na njenom putu ka EU, te najavio da će izvještaj koji se očekuje u februaru mjesecu, biti pozitivan. On je tom prilikom, sugerisao da je izuzetno važno da se političke partije u Crnoj Gori povežu sa partijama Evropskog parlamenta, odnosno da sarađuju na transnacionalnom nivou.

Članovi Odbora izrazili su saglasnost u dijelu koji se odnosi na potrebu za riješavanjem krucijalnih pitanja obuhvaćenih upravo poglavljima 23 i 24, te istakli da se njihovo ostvaranje očekuje u decembru tekuće godine. Ovom prilikom izrazili su očekivanje da će Crna Gora nastaviti da radi na izgrađivanju adekvatnog zakonodavnog okvira koji će biti praćen punom implementacijom, što će u konačnom voditi usvajanju evropskih vrijednosti i standarda.

Pored Tanoka, sastanku su prisustvovali Nj.E. Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kao i Džonatan Liz (Jonathan Lis), savjetnik izvjestioca.