Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 18. novembar 2013. 16:04

Započeta akcija održavanja javnih tribina Odbora za evropske integracije

Članovi Odbora održali javnu tribinu sa srednjoškolcima i sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave u Herceg Novom

U Herceg Novom je danas započeta akcija održavanja javnih tribina Odbora za evropske integracije, koja za cilj ima informisanje srednjoškolaca svih crnogorskih opština o procesu evropskih integracija i ulozi Skupštine Crne Gore u tom procesu.

Javnoj tribini, koja se održala u JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom, prisustovali su predstavnici Đačkog parlamenta i učenici koji pohađaju predmet Evropske integracije. Đacima su se obratili poslanici Slaven Radunović, Srđa Popović i Koča Pavlović, ukazujući pritom na važnost procesa evropskih integracija i dinamiku reformi, koja se odnosi na primjenu evropskih standarda, odnosno implementaciju zakonodavstva EU.

Đaci su, tokom tribine, iskazali posebno interesovanje za prednosti pridruživanja, mogućnosti proširenja EU van granica Evrope, o specifičnim pitanjima kao što su reforme crnogorskog pravosuđa i o prednostima novog evropskog zakonodavstva koje se odnosi na roming mobilne telefonije. Postavljeno je i pitanje mogućnosti zapošljavanja van granica države, te posljedično i bojazni u pogledu odlaska mladih ljudi iz Crne Gore.

Poslanici su ukazali na činjenicu, da među svim političkim partijama, koliko god se razlikovale po nekim pitanjima dnevne politike, postoji konsenzus oko evropskih integracija, te istakli da je proces integracija potreban Crnoj Gori u smislu realizacije reformi društva i u tom kontekstu predstavlja prečicu ka usvajanju boljih standarda. Država koja ima aspiracije ka Evropskoj uniji, pristala je da učestvuje na zajedničkom evropskom tržištu, a cilj Crne Gore u tom smislu bi trebalo da bude stvaranje društva poželjnog za život i ulaganje, istakli su poslanici.

Tokom pośete jedinoj crnogorskoj opštini koja se danas graniči sa Evropskom unjom, članovi Odbora za evropske integracije sastali su se i sa rukovodstvom Opštine Herceg Novi i tom prilikom razgovorali o mogućnostima korišćenja sredstava iz IPA fondova, prije svega, iz programa za prekograničnu saradnju. Istaknute su i mogućnosti apliciranja za novac iz fondova Evropske unije za projekte iz oblasti saobraćaja, vodosnadbijevanja, ribarstva i zaštite životne sredine.