Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 26. novembar 2013. 19:05

Tokom prvog dana pośete Odbora za evropske integracije Ujedinjenom kraljevstvu održani sastanci u Gornjem i Donjem domu britanskog Parlamenta

Poručeno  da će Crna Gora biti 29. članica Evropske unije

Prvog radnog dana pośete, članovi Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, sastali su se sa predśedavajućim i članovima odbora za evropska pitanja Gornjeg i Donjeg doma britanskog Parlamenta.   

U Domu lordova delegacija se susrela sa Lordom Bosvelom (Lord Boswell), predśednikom Odbora za evropska pitanja i Lordom Meklenonom (Maclennan of Rogart), članom Odbora i tom prilikom razgovarala o politici proširenja Evropske unije i reformskim procesima koji su u toku u Crnoj Gori. U dijelu razgovora o izazovima u procesu pregovora, posebna pažnja poklonjena je oblastima koje tretiraju pregovaračka poglavlja 23 i 24,  vladavini prava i nezavisnosti sudstva. Ukazujući na ograničene kapacitete crnogorske administracije, sagovornici su se složili da se IPA fondovi moraju usmjeriti na projekte koji će podržati reforme neophodne za ispunjavanje uslova za članstvo. U nastavku sastanka domaćini su iskazali interesovanje o uticaju ekonomske krize na Zapadni Balkan, kao i o poštovanju manjinskih prava i učešću žena i mladih u političkim procesima u Crnoj Gori. Istaknuta je britanska podrška proširenju Unije na Zapadni Balkan, uz očekivanje da će Crna Gora biti 29. članica evropske porodice naroda.  

U Donjem domu Parlamenta, delegacija se sastala sa VIlijamom Kešom (Wilijam Cash), predśednikom Odbora za evropska pitanja, koji je tokom sastanka, interesujući se za prednosti članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, iznio svoj politički stav o razlozima održavanja referenduma o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije.Keš je istakao da u Evropskoj uniji nedostaje demokratskog kapaciteta i legitimiteta u procesu donošenja odluka, ukazujući na činjenicu da nacionalni parlamenti moraju da imaju ključnu ulogu u okviru funkcionisanja Evropske unije. Crnogorska strana ukazala je na prisutnost konsenzusa u Skupštini i društvu, u odnosu na članstvo države u Evropskoj uniji. Na sastanku je bilo riječi i o procesu NATO integracija, a apostrofirana je i važnost regionalne saradnje, sa aspekta stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana u cjelini.

 

U parlamentarnoj delegaciji nalazi se predśednik Odbora Slaven Radunović, zamjenik predśednika Odbora Jovan Martinović, kao i članovi Šefkija Murić, Dritan Abazović, Koča Pavlović i Zoran Srzentić. Planirnao je da se delegacija u nastavku zvanične pośete sastane sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i Komonvelta.