Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 27. novembar 2013. 14:20

Završena radna pośeta Odbora za evropske integracije Ujedinjenom Kraljevstvu

Delegacija se sastala sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i Komonvelta

Delegacija Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore se u prethodna dva dana pośete Ujedinjenom Kraljevstvu, sastala sa predśedavajućim i članovima odbora za evropska pitanja Gornjeg i Donjeg doma britanskog Parlamenta i predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i Komonvelta.

U Ministarstvu vanjskih poslova i Komonvelta održan je sastanak sa zamjenikom direktora Odsjeka za proširenje u Direktoratu za Evropu Polom Gaskelom (Paul Gaskell), sa saradnicima, na kojem je potvrđena podrška procesu integracija Crne Gore i potreba nastavka sprovođenja započetih reformi koji će dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Poslanici su upoznali sagovornike sa dosadašnjim tokom pregovora i ulogom Odbora i Skupštine u procesu, za koji se očekuje da bude zahtjevan i dug, ali da u konačnom odvede Crnu Goru u razvijenu evropsku porodicu naroda. Posvećeni procesu evropskih integracija i spremni da se suočimo sa najtežim poglavljima na samom početku pregovora, poslanici su istakli očekivanje da će zahtjevna pregovaračka poglavlja 23 i 24 biti otvorena do kraja ove godine, te da će Unija ostati pravedna i dosljedna principu individualnog mjerenja rezultata država kandidata i u budućnosti. Proces pregovora za poglavlja 25 – Nauka i istraživanje i 26 – Obrazovanje i kultura je završen, čime su ova poglavlja privremeno zatvorena, istakli su članovi Odbora, izražavajući nadu da će se pozitivan trend i kontinuitet u pregovorima nastaviti.

Pol Gaskel kazao je da se Vlada u Londonu, i pored svih izazova sa kojima se suočava Unija, ali i izdvojenih stavova koji se mogu čuti u njegovoj zemlji, u vezi sa budućnošću Evropske unije čvrsto zalaže za politiku proširenja. Crna Gora u regionu Zapadnog Balkana, nakon članstva Hrvatske, postaje lider kada su evropske integracije u pitanju, kao država koja ima kontinuirani progres u procesu pridruživanja. On je ocijenio kao glavne izazove u pregovorima, oblasti koje su obuhvaćene poglavljima 23 i 24, u kojima će i zvaničan London pažljivo posmatrati dalje reforme. Svjesni kompleksnosti procesa, a uvažavajući činjenicu dobrih međudržavnih odnosa, Gaskel je istakao spremnost pružanja pomoći na svim nivoima, kako bi se pregovori sa Crnom Gorom priveli kraju na što kvalitetniji i efikasniji način. 

U parlamentarnoj delegaciji koja je boravila u Londonu bili su - predśednik Odbora Slaven Radunović, zamjenik predśednika Odbora Jovan Martinović, kao i članovi Zoran Srzentić, Šefkija Murić, Dritan Abazović i Koča Pavlović.