Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. decembar 2013. 15:37

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa Dominik Kuhling, nerezidentnom zamjenicom ambasadora Holandije za Crnu Goru

Pozdravljene dosadašnje aktivnosti Crne Gore na putu ka EU

Na danas održanom sastanku članova Odbora za evropske integracije sa Dominik Kuhling, nerezidentnom zamjenicom ambasadora Holandije za Crnu Goru, iskazano je obostrano zadovoljstvo povodom otvaranja počasnog konzulata Holandije u Budvi, što predstavlja još jednu potvrdu dobre bilateralne saradnje.

Na sastanku je istaknut uspjeh Crne Gore u okviru pregovaračkog procesa, naročito u svijetlu predstojećeg otvaranja poglavlja 23 i 24. Dominik Kuhling je izrazila zainteresovanost za pitanje jačanja parlamentarne uloge u procesu pregovora, kao i za dalje korake koje Odbor namjerava da preduzme u tom pogledu. Tom prilikom, pozdravljene su sve dosadašnje aktivnosti Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU, te izražena podrška za dalji napredak i sprovođenje reformi.

Članovi Odbora upoznali su gošću sa aktuelnim procesom usvajanja Rezolucije koja se tiče uloge Odbora u oblasti evropskih integracija. Ukazujući na značaj postojanja konsenzusa svih parlamentarnih partija u pogledu pristupanja, koje je doprinijelo postignutim rezultatima i napretku Crne Gore na njenom putu ka EU, izraženo je očekivanje da će Rezolucija biti usvojena do kraja godine. Na sastanku je istaknuto da Odbor za evropske integracije ima veoma dobru saradnju kako sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, tako i civilnim sektorom, koja se ogleda u konstruktivnom razmatranju rješenja otvorenih pitanja. S tim u vezi, iskazana je spremnost Odbora da nastavi da se na sveobuhvatan način, a u skladu sa svojim nadležnostima, bavi pitanjima ne samo u okviru poglavlja 23 i 24, već i u okviru ostalih, jednako zahtjevnih poglavlja, poput Životne sredine, Ribarstva i sl.

Što se tiče regionalne saradnje, istakut je značaj kako postojećih modaliteta saradnje, tako i budućih inicijativa, koje doprinose ne samo političkoj stabilnosti, već i ekonomskom razvoju, te unapređenju investicione klime u zemljama regiona.