Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 15. januar 2014. 18:00

Održan sastanak predśednika Odbora za evropske integracije i ambasadora Rumunije u Crnoj Gori

Istaknuti prijateljski odnosi dvije države i mogućnost unapređenja međuparlamentarne saradnje

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Nj.E. Ferdinandom Nagijem (Ferdinand Nagy). Čestitajući gostu na novom diplomatskom angažmanu, predśednik Odbora je naglasio da su ukupni odnosi dvije države u prethodnom periodu unaprijeđeni i izrazio očekivanje da će i u budućnosti, pozitivan trend institucionalizacije saradnje državnih organa, biti nastavljen kroz potpisivanje novih memoranduma i ugovora.

Ambasador Rumunije pohvalio je napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, kazavši da je kvalitet njenih reformi evidentan, na šta ukazuju pozitivne ocjene u Izvještaju o napretku Evropske komisije i nedavno otvaranje dva najzahtjevnija poglavlja 23 i 24. Istakao je da usklađenost zakonodavstva, koje prati efikasno sprovođenje reformi i transparentnost procesa, od izuzetne važnosti za dostizanje evropskih standarda, te da parlament u procesu pregovora mora imati zapaženu ulogu.

Zajednički je ocijenjeno da je postojeći konsenzus među parlamentarnim partijama u Crnoj Gori, koji je postojao i u Rumuniji u procesu pristupanja, važan za nesmetani tok integracije, te da isti mora biti iskorišćen na najbolji mogući način, kako bi građani osjetili benefite članstva, znatno prije, nego što država i postane dio evropske porodice naroda. S tim u vezi, istaknuta je važnost prenosa iskustva novih članica na države kandidate, kako bi sam proces pregovora bio što kvalitetniji i brži, odnosno, država bila što spremnija za članstvo u Uniji.

Na sastanku je bilo riječi i o uzvratnoj pośeti parlamentarne delegacije Rumunije Skupštini Crne Gore, koja je planirana za prvu polovinu tekuće godine.