Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 21. januar 2014. 16:30

Delegacija Odbora za evropske integracije u studijskoj pośeti evropskim institucijama – prvi dan

Održano više sastanaka sa predstavnicima Evropskog parlamenta, Savjeta EU i Evropske komisije

Tokom prvog dana studijske pośete delegacije Odbora za evropske integracije evropskim institucijama, održano je više sastanaka sa predstavnicima Evropskog parlamenta - EP, Savjeta EU i Evropske komisije, između ostalog i sa Laslom Šurjanom (László Surján), potpredsjednikom Evropskog parlamenta zaduženim za Zapadni Balkan, Liborom Roučekom (Libor Roucek), poslanikom EP i predśednikom Radne grupe za Zapadni Balkan i Tomas Haglajtnerom (Thomas Hagleitner), zamjenikom šefa jedinice za Crnu Goru Generalnog direktorata EK za proširenje.  

Na sastancima je, u kontekstu posvećenosti Evropskog parlamenta daljem proširenju, predstavljen program podrške namijenjen nacionalnim parlamentima Zapadnog Balkana za 2014. godinu. Ocijenjeno je da Crna Gora ima zadovoljavajuću dinamiku reformi, koja joj omogućava kontinuirani napredak na putu evropskih integracija, ali i da dalje približavanje Uniji donosi sa sobom nove, veće izazove. Istaknuta je važnost prisustva predstavnika Skupštine Crne Gore u Briselu, sa ciljem jačanja komunikacije Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, ali i kontinuiranog informisanja crnogorskih poslanika o novim evropskim politikama.

Predstavljene su različite aktivnosti koje se sprovode u dijelu priprema za izbore za Evropski parlament, u okviru kojih su posebno apostrofirane one koje se odnose na podizanje transparentnosti rada evropskih institucija i smanjenja distance između odluka koje se donose u Briselu i samih građana Evropske unije. Takođe, ukazano je na potrebu usaglašavanja prioriteta koji se određuju na nivou polugodišnjih predśedavanja Evropskom unijom, kako bi se očuvao kontinuitet u sprovođenju politika.

U dvodnevnoj studijskoj pośeti Briselu, koja se organizuje u saradnji sa Evropskim parlamentom, skupštinska delegacija sastavljena je od predśednika i članova Odbora za evropske integracije: Slaven Radunović, Nada Drobnjak, Predrag Bulatović, Šefkija Murić, Srđa Popović, Zoran Srzentić, Danko Šarančić i Koča Pavlović.