Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 22. januar 2014. 17:00

Završena studijska pośeta delegacije Odbora za evropske integracije Briselu

Posebnu pažnju pokloniti mjerilima za otvaranje zahtjevnih pregovaračkih poglavlja

Drugog radnog dana studijske pośete delegacija se susrela sa Eduardom Kukanom, poslanikom Evropskog parlamenta - EP i predsjedavajućim delegacije EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Čarlsom Tanokom (Charles Tannock), poslanikom EP i izvjestiocem za Crnu Goru, kao i sa Tomasom Grunertom (Thomas Grunert), šefom jedinice za Evropu Generalnog direktorata za spoljne poslove.

U fokusu razgovora bio je Izvještaj o napretku Crne Gore za 2013. godinu, kao i progresu zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Evropsku uniju iz regiona Jugoistočne Evrope. Posebno su potencirana poglavlja 4 - Slobodno kretanje kapitala, 8 - Politika konkurentnosti, 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, 27 – Životna sredina, kao vrlo zahtjevna poglavlja, za koje je potrebno dosta vremena i sredstava, kako bi se ispunili svi neophodni uslovi za članstvo. S tim u vezi, istaknuto je da države kandidati moraju da se fokusiraju na brzo ispunjavanje mjerila za otvaranje poglavlja, kako i sama odluka o članstvu ne bi bila prolongirana zbog ovih poglavlja. Ukazano je i na potrebu pažljivog izbora prelaznih perioda, kako ekonomija države nakon članstva u Uniju ne bi bila ugrožena odlaganjem primjene evropskih propisa.

Poslanik Kukan je istakao da se Crna Gora nalazi u fazi kada je fokus u integracijama stavljen na konkretnu implementaciju standarda i sprovođenje reformi koje se odnose na usvajanje evropskih vrijednosti. Fokusirajući svoje izlaganje na pitanja koje se tiču KAP-a, ukazao je na potrebu razvijanja crnogorske privrede, u ambijentu vladavine prava i konkurentnog tržišta.

Na sastanku sa poslanikom Tanokom, pozdravljeno je usvajanje Rezolucije o napretku Crne Gore za 2013. godinu, na Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta, u kojoj se između ostalog,  ističe uspjeh Crne Gore zbog nedavnog otvaranja pet pregovaračkih poglavlja, što, kako je kazao evropski parlamentarac, predstavlja dokaz kontinuiranog rada i posvećenosti države na putu ka EU.

Na sastancima je bilo riječi i o predstojećim evropskim izborima, na kojima se očekuje da će donijeti promjene u strukturi političkih grupa u EP, na način - da će ojačati euroskepticizam, na šta države u procesu pristupanja, treba posebno da obrate pažnju, imajući u vidu da će politika uslovljavanja za članstvo postati restriktivnija.

U dvodnevnoj studijskoj pośeti Briselu, koja je organizovana u saradnji sa Evropskim parlamentom, učestvovao je predśednik i članovi Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, Nada Drobnjak, Zoran Srzentić, Koča Pavlović, Predrag Bulatović, Srđa Popović, Šefkija Murić i Danko Šarančić.