Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 04. februar 2014. 16:02

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa Dejvidom Lidingtonom

Istaknut značaj nacionalnih parlamenata u oblasti evropskih integracija i stavljen akcenat na otvaranje novih mogućnosti za unapređenje saradnje

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa Dejvidom Lidingtonom, ministrom za Evropu Ministarstva vanjskih poslova i Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koji boravi u zvaničnoj pośeti Crnoj Gori.

Sastanak je obilježila razmjena mišljenja o aktuelnim pitanjima iz oblasti evropskih integracija, te koracima koje Crna Gora treba da napravi na putu reformi koje vode ka članstvu u EU.

Ministar za Evropu Ministarstva vanjskih poslova i Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva kazao je da značaj parlamenta u oblasti evropskih integracija proizilazi iz činjenice da je to mjesto na kojem se usklađuju pitanja iz svih sfera života. Posebno je istakao uticaj parlamenta na rješavanje kompleksnih pitanja, poput onih koji su obuhvaćeni pregovaračkim poglavljima 23 i 24. On je podśetio da je Lisabonski ugovor unaprijedio položaj nacionalnih parlamenata država članica, te ukazao na značaj procedure „žutog kartona“, na osnovu koje nacionalni parlamenti utiču na ishod donošenja propisa time što, ukoliko jedna trećina parlamenta smatra da je načelo supsidijarnosti prekršeno, Evropska komisija mora ponovno razmotriti podnešeni predlog.

Članovi Odbora za evropske integracije su istakli da u pogledu evropskih integracija u Crnoj Gori postoji nepodijeljeno afirmativno mišljenje, te ukazali na postojanje apsolutnog konsenzusa parlamentarnih partija u pogledu dostizanja evropskih standarda i finalizacije društveno-političkih i ekonomsko-socijalnih reformi, koje nesumnjivo vode ka statusu države članice EU, a čime bi Crna Gora potvrdila svoju istrajnost u nastojanju, ne samo da obezbijedi svoje mjesto na konkurentnom evropskom tržištu, već i da osnaži institut vladavine prava.

Ukazujući na važnost obezbjeđivanja jednoglasne podrške država članica prilikom, kako odlučivanja o članstvu, tako i otvaranja i zatvaranja svakog poglavlja pojedinačno, Lidington je istakao da od toga zavisi sama dinamika procesa evropskih integracija Crne Gore. Budući da se brojna ekonomsko-politička pitanja prepliću i utiču na sve sfere društvenog života, te da će rješavanje onih ključnih iz poglavlja 23 i 24 osigurati građanima brojne koristi, kroz stvaranje dobre investicione klime i privlačenje stranih investicija, Crnoj Gori se daje mogućnost da postane atraktivna destinacija za ekonomsko ulaganje, zaključio je Lidington.

Poslanici su iskoristili priliku da se zahvale na podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Crnoj Gori u procesu sprovođenja reformi u cilju unapređenja standarda života i poboljšanja administrativnih kapaciteta, a obostrano je izražena nada za otvaranjem novih mogućnosti u pogledu unapređenja saradnje i pružanja, prije svega, tehničke pomoći.

Sastanku su prisustvovali predśednik Slaven Radunović i članovi Odbora za evropske integracije Nada Drobnjak, Zoran Srzentić, Srđa Popović, Koča Pavlović, Genci Nimanbegu, Predrag Bulatović, Dritan Abazović, Šefkija Murić i Danko Šarančić.