Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 17. februar 2014. 11:28

Odbor za evropske integracije održaće javnu tribinu na temu „Crna Gora i Evropska unija: zakonodavstvo u oblasti poreza“

Javna tribina biće održana 18. februara 2014. godine, sa početkom u 14 časova

Odbor za evropske integracije organizovaće javnu tribinu na temu „Crna Gora i Evropska unija: zakonodavstvo u oblasti poreza“, posvećenu pregovaračkom poglavlju 16 – Porezi, u utorak, 18. februara sa početkom u 14 časova. Javna tribina će se održati u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Dobra praksa bližeg informisanja građana o pregovaračkim poglavljima nastavlja se organizacijom i ove tribine, na kojoj će zainteresovana javnost i stručnjaci iz oblasti oporezivanja imati priliku da predstave svoje stavove, mišljenja i predloge, prije razmatranja pregovaračke pozicije za poglavlje 16 – Porezi na predstojećoj śednici Odbora.

Oblast oporezivanja u crnogorskom zakonodavnom okviru uređuju sljedeći zakoni:Zakon o poreskoj administraciji, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakon o porezu na dodatu vrijednost, Zakon o akcizama, Zakon o porezu na nepokretnosti, Zakon o porezu na promet nepokretnosti, Zakon o porezu na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, Zakon o porezu na promet putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakon o porezu na premije osiguranja, Zakon o finansiranju lokalne samouprave, Zakon o administrativnim taksama, Zakon o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, Zakon o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještavanja o obračunu i naplati poreza i doprinosa, Zakon o poreskim savjetnicima, Zakon o privrednim društvima, međunarodne konvencije i ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Pored toga, ovu oblast uređuju i Zakon o bankama, Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Carinski zakon, Zakon o spoljnoj trgovini, Zakon o tržisnoj inspekciji, Zakon o zaštiti prirode i Zakon o autorskom i srodnim pravima.

Imajući u vidu značaj ove oblasti, kako za državu koja ubira poreze i time finansira troškove upravljanja i pružanja usluga građanima, tako i za same građane, koji plaćanjem poreza doprinose efikasnom funkcionisanju društva, pozivaju se svi zainteresovani da učestvuju na ovom događaju i upoznaju se sa sadržajem pomenutog pregovaračkog poglavlja, te da svojim sugestijama daju doprinos procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Prijave za učešće, sa ličnim podacima, neophodno je poslati na e-mail adresu: euintegracije@skupstina.me, najkasnije do nedjelje, 16. februara 2014. godine.

A G E N D A