Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 09. jun 2014. 20:03

Održan sastanak članova Odbora sa Torstenom Frajom poslanikom Bundestaga

Naglašen značaj Odbora za evropske integracije u procesu pregovora

Predśedavajući Odbora za evropske integracije Slaven Radunović i Zoran Srzentić, kao i član Danko Šarančić, susreli su se danas sa Torstenom Frajom (Thorsten Frei), izvjestiocem za Crnu Goru Odbora za spoljnu politiku i Odbora za EU poslove njemačkog Bundestaga.

Tokom susreta njemački poslanik je ocijenio uspješnim dosadašnji tok pregovora i istakao da je Crna Gora, u odnosu na države regiona, značajno odmakla kada je proces evropskih integracija u pitanju. Ukazao je na važnost činjenice da se Skupština, ali i sam Odbor za evropske integracije, izborio za značajno mjesto u pregovaračkoj strukturi, pa tako u potpunosti dobijaju na snazi i legitimitetu odluke koje se odnose se na pregovaračke pozicije, a koje se donose u predstavničkom domu kakav je Parlament. Posebno raduje činjenica, ocjenio je Fraj, pošto je obavješten od strane svojih domaćina, da su sve dosadašnje rasprave o pozicijama i drugim dokumentima iz procesa pregovora rezultirale konsenzualnim donošenjem odluka, odnosno što su pet pregovaračkih pozicija izmijenjene na način kako je Odbor za evropske integracije predložio. Apsolutna koncentracija na proces pregovora i dešavanja u Evropskoj uniji, kao i efikasno rješavanje otvorenih pitanja koje se javljaju tokom otvaranja pregovaračkih poglavlja recept su za uspješan nastavak evropske priče, kazao je Fraj.

Ukazujući na visok procenat podrške u javnosti povodom evropskog puta Crne Gore, članovi Odbora su ocijenili da je urađen veliki posao kada je usklađivanje nacionalnog zakonodavstva u pitanju, ali da je za dalji napredak neophodno jačanje administrativnih kapaciteta i implementacija evropskih standarda. Jačanje okvira za investicije i otvaranje novih radnih mjesta, izazovi su koji imaju posebnu težinu u vremenu ekonomske krize, sa kojom se suočava i Crna Gora, ocijenili su članovi Odbora.

Tokom sastanka bilo je riječi i o nedavnim ustavnim promjenama, crnogorskim privrednim potencijalima, pitanjima korupcije i organizovanog kriminala, kao i potencijalnom članstvu Crne Gore u NATO-u i ukrajinskoj krizi.

Sastanku su prisustvovali i Henri Bone (Henri Bohnet), direktor Fondacije Konrad Adenauer za Crnu Goru i Olaf Peške (Olaf Poeschke), otpravnik poslova u Ambasadi Njemačke u Podgorici.