Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 16. jun 2014. 15:02

Članovi Odbora za evropske integracije održali sastanak sa novinarima iz država članica Evropske unije

Jasna poruka poslanika da sve parlamentarne partije snažno podržavaju evropski put Crne Gore 

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa grupom od 11 novinara iz država članica Evropske unije, koji borave u posjeti Crnoj Gori u okviru kampanje za jačanje svijesti – Otkrijte Crnu Goru, u organizaciji Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje.


Na sastanku su članovi Odbora upoznali novinare sa aktivnostima Skupštine i Odbora, sa naglaskom na ojačanu ulogu u pregovorima sa EU i mehanizme putem kojih Odbor teži da unaprijedi transparentnost samog procesa. Bilo je riječi i o kvalitetu stranih direktnih investicija, poštovanju ljudskih, a naročito prava nacionalnih manjina, kao i o izazovima sa kojima se Crna Gora mora suočiti u cilju dostizanja evropskih standarda i bržeg pristupanja Uniji – borba protiv korupcije i jačanje nezavisnosti i kapaciteta državnih institucija.


Novinari, koji dolaze iz različitih evropskih elektronskih i štampanih medija, pokazali su interesovanje za odnos parlamentarnih partija prema evropskim i evroatlanskim integracijama, pitanje podrške građana integrativnim procesima, kao i za trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori. Pored toga, njihova pitanja su se odnosila i na funkcionisanje crnogorskog monetarnog sistema.
Poslanici su zajednički zaključili, bez obzira na različite političke poglede na pojedina pitanja, da je nepodijeljeno mišljenje parlamentarnih partija o važnosti članstva u EU i sprovođenja sveobuhvatnih reformi, u cilju ostvarivanja boljeg standarda crnogorskih građana.


Na sastanku su učestvovali članovi Odbora Nada Drobnjak, Koča Pavlović, Genci Nimanbegu, Dritan Abazović i Obrad Mišo Stanišić.