Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 19. jun 2014. 15:46

Članovi Odbora za evropske integracije održali sastanak sa predstavnicima Zajedničkog odbora za evropske poslove Parlamenta Irske

Irski parlamentarci izrazili čvrsto uvjerenje da će Crna Gora biti 29. članica Evropske unije

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa predstavnicimaZajedničkog odbora za evropske poslove Parlamenta Irske, koje je predvodio predśednik Odbora Dominik Hanigen.

Na sastanku su crnogorski parlamentarci upoznali goste sa nadležnostima i aktivnostima Odbora od njegovog formiranja 2012. godine, kao i sa uloženim naporima usmjerenim na jačanje uloge u procesu pregovora sa EU, kako ovog radnog tijela, tako i Skupštine u cjelini. Kao značajna činjenica izdvojen je opšti konsenzus parlamentarnih partija i visok stepen podrške građana politici integracije Crne Gore u EU. Ocijenjeno je da Odbor za evropske integracije, nakon izmjene odgovarajućih dokumenata, nema samo protokolarnu ulogu u procesu, već suštinski doprinosi dinamici i kvalitetu reformi, vodeći računa o zajedničkom interesu svih crnogorskih građana.

Irski parlamentarci su pohvalili izuzetan napredak Crne Gore u procesu pristupanja, naročito imajući u vidu problem nedostatka stručnog kadra, koji je izražen u svim malim zemljama. Izrazivši želju da ponovo pośete Crnu Goru, oni su se interesovali za nivo međunarodne promocije crnogorskog turizma, mogućnosti za poboljšanje biznis ambijenta, kao i za strukturu stranih direktnih investicija. Članovi Zajedničkog odbora za evropske poslove dali su punu podršku evropskim aspiracijama, izrazivši čvrsto uvjerenje da će upravo Crna Gora postati 29. članica Evropske unije.

Pored predśednika Zajedničkog odbora za evropske poslove Dominika Hanigena, u delegaciji koja je pośetila Crnu Goru nalazili su se članovi Erik Burn i Ketrin Nun, kao i Nj.E. Kevin Dauling, ambasador Republike Irske u Crnoj Gori.