Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 04. jul 2014. 17:01

Odbor za evropske integracije organizuje javnu tribinu na temu „Zakonodavstvo Crne Gore i EU u poglavljima 9 – Finansijske usluge i 30 – Vanjski odnosi“

Tribina će biti održana u EU Info centru, u srijedu 9. jula, sa početkom u 10 časova

Odbor za evropske integracije organizovaće javnu tribinu na temu „Zakonodavstvo Crne Gore i EU u poglavljima 9 – Finansijske usluge i 30 – Vanjski odnosi“, u srijedu, 9. jula sa početkom u 10 časova. Javna tribina će se održati u prostorijama EU Info centra.

Dobra praksa bližeg informisanja građana o pregovaračkim poglavljima nastavlja se organizacijom i ove tribine, na kojoj će zainteresovana javnost i stručnjaci iz oblasti finansijskih usluga i trgovinske politike imati priliku da predstave svoje stavove, mišljenja i predloge, prije razmatranja nacrta pregovaračkih pozicija za poglavlja 9 – Finansijske usluge i 30 – Vanjski odnosi, na predstojećoj śednici Odbora.

Pravna tekovina EU u oblasti finansijskih usluga odnosi se na pravila osnivanja, funkcionisanja i kontrole finansijskih institucija u oblastima bankarskog poslovanja, osiguranja, dopunskih penzija, investicionih usluga i tržišta hartija od vrijednosti, kao i na pravila o infrastrukturi finansijskog tržišta. U crnogorskom zakonodavnom sistemu, ova pitanja uređuju sljedeći zakoni: Zakon o Centralnoj banci Crne Gore, Zakon o bankama, Zakon o zaštiti depozita, Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, Zakon o hartijama od vrijednosti, Zakon o osiguranju, Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, Zakon o stečaju i likvidaciji društava za osiguranje, Zakon o računovodstvu i reviziji, Zakon o privrednim društvima, Zakon o investicionim fondovima, Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima, Zakon o finansijskom obezbjeđenju, Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o stečaju i Zakon o upravnom postupku. 

U poglavlju 30, pravna tekovina je uglavnom direktno primjenjiva u državama članicama, a odnosi se na zajedničku trgovinsku politiku EU, zajedničko istupanje u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i drugim multilateralnim trgovinskim organizacijama, bilateralne sporazume sa trećim zemljama, kao i na učešće u razvojnim i humanitarnim politikama EU. U crnogorskom pravnom sistemu, ova pitanja uređuju sljedeći zakoni: Zakon o spoljnoj trgovini, Zakon o potvrđivanju Protokola o pristupanju Crne Gore Sporazumu iz Marakeša o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije, Carinski zakon, Zakon o carinskoj tarifi, Zakon o Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, Zakon o kontroli izvoza robe dvostruke namjene, Zakon o vanjskim poslovima, Zakon o zaštiti i spašavanju, Zakon o Crvenom krstu Crne Gore, Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene i Zakon o stranim direktnim investicijama. Pored toga, ovu oblast uređuju bilateralni i multilateralni trgovinski sporazumi čija je Crna Gora potpisnica.

Pozivaju se svi zainteresovani da učestvuju na javnoj tribini i upoznaju se sa sadržajem pomenutih pregovaračkih poglavlja, te da svojim sugestijama daju doprinos procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Prijave za učešće neophodno je poslati na e-mail adresu: euintegracije@skupstina.me, najkasnije do utorka, 8. jula 2014. godine.