Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 19. septembar 2014. 13:27

Održana 28. śednica Odbora za evropske integracije

Na śednici podržan Prilog Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu za period 1. april – 1. septembar 2014. godine, a predstavljeni su i Prvi i Drugi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU.

Na 28. śednici Odbora za evropske integracije, članovi Odbora su razmotrili Prilog Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu za period 1. april – 1. septembar 2014. godine, kao i Prvi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period januar – mart 2014. godine i Drugi kvartalni izvještaj za period april – jun 2014. godine. Dokumente su na sjednici predstavili Aleksandar Andrija Pejović, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU i Snežana Radović, generalni direktor za evropske integracije Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Nakon predstavljanja Priloga Izvještaju Evropske komisije o napretku, uslijedila je rasprava tokom koje se moglo čuti više mišljenja o kvalitetu dokumenta, odnosno o tome da li Prilog predstavlja realnu sliku društva ili se može okarakterisati kao tehnički dokument. Naročitu pažnju poslanici su posvetili segmentima koji se tiču ostvarenog napretka Crne Gore u oblastima vladavine prava i unapređenja ljudskih prava, kao i podacima koji se odnose na aktuelno stanje privrede i ekonomije. Članovi Odbora su nakon rasprave većinom glasova podržali Prilog Izvještaju o napretku.

Predmet predstavljanja Prvog i Drugog kvartalnog izvještaja o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU bile su ključne tačke napretka u procesu pregovora sa EU. Ambasador Pejović je ukazao na realizovane aktivnosti u oblastima političkog dijaloga sa Evropskom unijom, sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Instrumenta za pretpristupnu podršku – IPA i usklađivanja zakonodavstva Crne Gore s pravnom tekovinom EU. Pohvaljena je činjenica da, na osnovu ranije sugestije Odbora, novi format izvještavanja uključuje i aktivnosti Odbora za evropske integracije u naznačenom periodu.