Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 17. oktobar 2014. 17:23

Članovi Odbora za evropske integracije ugostili polaznike XIII Škole demokratskog rukovođenja

Istaknuta važnost zajedničkog rada svih aktera društva na dostizanju evropskih vrijednosti

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas sa polaznicima XIII Škole demokratskog rukovođenjai tom prilikom predstavili su rad Odbora, njegovu ulogu kao stožera parlamentarne dimenzije evropskog procesa, ali i raspravljali o aktuelnim izazovima na putu Crne Gore ka članstvu u EU.

Predśednik Odbora Slaven Radunović upoznao je prisutne sa aktivnostima Odbora i istakao uticaj ovog radnog tijela u fazi pregovora, kroz dosadašnje razmatranje ukupno 21 nacrta pregovaračkih pozicija, od kojih je izmijenjeno njih sedam. Prema njegovim riječima, Odbor za evropske integracije se može pohvaliti snažnom dinamikom rada, u duhu parlamentarnog konsenzusa u pogledu integracija Crne Gore u EU, ali i u duhu snažne posvećenosti poboljšanju životnog standarda građana.

Članica Odbora Nada Drobnjak kazala je da se demokratskim raspravama o sprovođenju reformi, uz zajedničku posvećenost evropskoj budućnosti Crne Gore, stiče potrebna objektivnost u sagledavanju pitanja od značaja za pregovarački proces. Ona je istakla da im u dostizanju datog cilja podršku pružaju i poslanici Evropskog parlamenta, kroz redovne susrete u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Član Odbora Dritan Abazović govorio je o edukativnoj funkciji Odbora u oblasti evropskih integracija, te potrebi da se kod građana osigura jasan stav o procesu pristupanja izgrađen na činjenicama, kroz približavanje procesa i potrebu da se bude drugačiji, pritom pomenuvši Fejsbuk i Tviter nalog Odbora, te organizaciju śednica i javnih tribina u različitim gradovima Crne Gore.

Tokom rasprave, čula su se pitanja o izvjesnosti ulaska Crne Gore u EU, perspektivi same Unije, te o izazovima koji se nameću u daljim fazama pregovora. Na sastanku je istaknuto da je dostizanje evropskih standarda glavni cilj kojem Crna Gora treba da teži, bez obzira na perspektivu same Unije. U daljem procesu neophodna je uključenost svih aktera društva, te spremnost na reforme koje će Crnoj Gori donijeti željeni napredak u svim oblastima.