Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 18. novembar 2014. 13:06

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao na regionalnoj parlamentarnoj raspravi o IPA fondovima

Neophodan sistematski pristup trošenju i kontroli upotrebe pretpristupnih sredstava, te jačanje komunikacije među odborima za evropske integracije država regiona

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović učestvovao je danas na parlamentarnoj raspravi predśednika odbora za evropske integracije država regiona, koja je održana u Sobranju Republike Makedonije. Tema rasprave bio je parlamentarni nadzor nad trošenjem pretpristupnih fondova, kao i perspektive i mogućnosti za korišćenje sredstava iz IPA II za period 2014-2020. godine.

Predśednik Radunović upoznao je učesnike sa uspostavljenim mehanizmima nadzora koje Odbor za evropske integracije sprovodi u pogledu trošenja IPA sredstava, čija nadležnost proizilazi iz Rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u EU. Imajući u vidu da je Crna Gora u regionu najviše odmakla na putu približavanja EU, on je govorio o iskustvu Skupštine i Odbora u procesu usvajanja pregovaračkih pozicija, komunikaciji sa Vladom, ali i jačanju transparentnosti procesa i saradnje sa građanima i civilnim sektorom.

Predśednik Odbora je, između ostalog, predstavio procedure koje su sprovedene u okviru pripreme za sljedeću finansijsku perspektivu 2014-2020. godine, u kojoj je za Crnu Goru predviđeno okvirno 270,5 miliona eura. Važnost ovih fondova za sveukupan proces reformi u državama regiona, te ozbiljnost procedura koje su uspostavili naši evropski partneri, zahtijevaju sistematski i posvećen pristup trošenju ovih sredstava, u čemu parlamenti treba da imaju snažnu ulogu, kazao je predśednik Radunović.

Predstavnici parlamenata regiona govorili su o napretku svojih država u korišćenju pretpristupnih sredstava, ali i o parlamentarnim aktivnostima usmjerenim na nadzor ovog procesa. Prezentacije su poslužile kao okvir za upoznavanje sa iskustvima drugih država/parlamenata, te za razmatranje mogućnosti za unapređenje parlamentarnog rada u sljedećem sedmogodišnjem finansijskom periodu.

Pored preśednika Odbora Slavena Radunovića, na raspravi su govorili predstavnici parlamenata Republike Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije, te predstavnici Vestminsterske fondacije za demokratiju. Takođe, u raspravi su učestvovali predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

Događaj je organizovao Odbor za evropske poslove makedonskog Sobranja, uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju i Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije država Zapadnog Balkana.