Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 21. novembar 2014. 14:07

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa Johanesom Hanom

Istaknuta važnost  uspostavljanja vladavine prava i stimulisanja ekonomskog razvoja kao međusobno zavisnih i uslovljenih procesa

Sastanak predśednika i članova Odbora za evropske integracije sa Johanesom Hanom, novim evropskim komesarom za politiku suśedstva i pregovore o proširenju obilježila je konstruktivna rasprava o prioritetima Evropske unije u narednom petogodišnjem periodu u pogledu proširenja, kao i o obavezama Crne Gore u predstojećim fazama pregovora.

U svom izlaganju, Han je istakao da pośeta Crnoj Gori u prvom mjesecu njegovog mandata ukazuje na posvećenost Komisije procesu proširenja i značaj politike suśedstva. Tokom razgovora sa članovima Odbora, Han je apostrofirao važnost uspostavljanja vladavine prava i istovremeno stimulisanja ekonomskog razvoja kao međusobno uslovljenih procesa. Komentarišući izjavu predśednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera u pogledu proširenja u narednih pet godina, Han je istakao da tu poruku svakako ne treba shvatiti kao zastoj u pregovorima, već naprotiv, kao fakticitet trenutne spremnosti ne samo Unije, već i država aspiranata koje nastoje da na kvalitetan i održiv način ispune obaveze za članstvo. Kada je riječ o ekonomskom ulaganju, Han je mišljenja da nije potrebno ulagati samo u saobraćaj, već i u energetiku, kao i informacionu infrastrukturu. S tim u vezi, Evropska unija je voljna da finansijski i dalje podržava Crnu Goru u cilju olakšavanja procesa pristupanja, pod uslovom da investiranje prate kvalitetne reforme, jačanje konkurentnosti i bolji životni standard građana.

Članovi Odbora za evropske integracije pozdravili su podršku koju Evropska unija pruža Crnoj Gori u cilju sprovođenja reformi i istakli postojanje političkog konsenzusa i široke podrške građana u pogledu članstva Crne Gore u EU. Zajednički je ocijenjeno da brzina integracija zavisi od volje i spremnosti samih država aspiranata, te ukazano na odgovornost svih političkih subjekata u pogledu sprovođenja reformi i obezbjeđivanja mjerljivih rezultata. Poslanici su naglasili uspješnu saradnju Skupštine Crne Gore i Delegacije EU, a upravo se na bazi zajedničkog rada i timskog duha, kroz prizmu pozitivne konkurencije, zasniva i cijeli proces pristupanja.

Ispred Odbora za evropske integracije na sastanku učestvovali su predśednik Slaven Radunović, te Nada Drobnjak, Azra Jasavić, Predrag Sekulić, Obrad Mišo Stanišić, Genci Nimanbegu, Predrag Bulatović i Koča Pavlović u svojstvu članova Odbora.