Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 02. decembar 2014. 13:50

Završen plenarni sastanak Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC) u Rimu

COSAC prepoznao napredak država Zapadnog Balkana

Drugi dan sastanka COSAC konferencije, koji je održan u Rimu, obilježila je rasprava o globаlnoj ulozi Evropske unije i projekciji njene politike u Mediterаnu i Istočnoj Evropi, u okviru koje je istaknuto da je pomenuti region od strateškog interesa za Evropsku uniju, te da je potrebno, kroz strategiju bezbjednosti, donijeti adekvatan zajednički i jedinstveni odgovor u kriznim oblastima. Efikasne reakcije u područjima na granici Unije povećaće kredibilnost EU, odnosno ojačati njenu poziciju na međunarodnoj političkoj sceni. Na sastanku je izražena zabrinutost zbog obnovljenih tenzija u istočnom Mediteranu i eskalacije sukoba u Ukrajini i ukazano da je neophodno insistirati na rješavanju konflikata, uspostavljanju principa demokratije, promovisanju vladavine prava i ljudskih prava. Predstavnici država članica iz Južne Evrope zatražili su, pozivajući se na princip solidarnosti, podjelu finansijskog opterećenja među državama članicama, usljed sve većeg broja imigranata iz Sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka.

Učesnici sastanka su pośetili na važnu ulogu agencija EU u sprovođenju politika Evropske unije u različitim oblastima, u okviru rasprave o demokrаtskoj kontroli evropskih аgencijа. Uloga agencija je u sprovođenju nezavisnih istraživanja i pružanju ekspertize institucijama Evropske unije i državama članicama, s ciljem konačnog kreiranja politike od značaja, ali i unapređenja saradnje između država članica i EU. Međutim, određeni broj poslanika izrazio je zabrinutost u vezi sa ulogom i funkcionisanjem agencija, posebno zbog nedostatka adekvatne kontrole rada i pitanja odgovornosti, ali i širenja njihovih nadležnosti koje može dovesti do dupliranja aktivnosti.

Na kraju sastanka usvojeni su zaključci, u kojima se, izmjeđu ostalog, pozdravlja Strategija proširenja Evropske unije od 8. oktobra 2014. godine i prepoznaje napredak u oblasti evropskih integracija koje su ostvarile države Zapadnog Balkana. Poslanici COSAC-a su ukazali na važnost nastavka promovisanja politike proširenja, kao važnog faktora za unutrašnje reforme država kandidata.

Na sastanku je učestvovala delegacija Skupštine Crne Gore, koju su činili članovi Odbora za evropske integracije Šefkija Murić i Srđa Popović.