Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 28. januar 2015. 17:17

Održana 32. śednica Odbora za evropske integracije

Usvojen Izvještaj o radu Odbora za 2014. godinu i Plan rada za 2015. godinu

Na danas održanoj śednici Odbora za evropske integracije, jednoglasno su usvojeni Izvještaj o radu Odbora za 2014. godinu i Plan rada za 2015. godinu.

U izvještaju o radu za prethodnu godinu dat je sveobuhvatan prikaz zakonodavnih, nadzornih i međunarodnih aktivnosti Odbora. U 2014. godini, Odbor je razmotrio ukupno 14 nacrta pregovaračkih pozicija, od kojih je jednoglasno donijet predlog za izmjenu pet nacrta, dok su za ostale jednoglasno usvojena pozitivna mišljenja. U okviru nadležnosti za vršenje nadzora nad procesom pregovora Crne Gore sa EU, Odbor je održao deset konsultativnih saslušanja, među kojima se izdvaja novouspostavljena praksa razmatranja polugodišnjih izvještaja o toku evropskih integracija, što je obaveza proizašla iz Rezolucije o načinu, kvalitetu i dinamici procesa integracija Crne Gore u Evropsku uniju.

U godišnjem izvještaju o radu, takođe su prikazana učešća predstavnika Odbora u međunarodnim aktivnostima, brojnim sastancima održanim u Crnoj Gori, ali i aktivnosti usmjerene na unapređivanje komunikacije Odbora sa građanima, poput javnih tribina, susreta sa učenicima srednjih škola i predstavnicima lokalnih samouprava, te prisustva Odbora na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

U drugom dijelu śednice, predstavljen je Plan rada za 2015. godinu, koji se, pored uvoda, sastoji od četiri cjeline – Praćenje procesa pregovora, Kontrolna uloga, Međunarodne aktivnosti i Promocija procesa evropskih integracija u crnogorskoj javnosti. Pored redovnog razmatranja nacrta pregovaračkih pozicija, Odbor namjerava da nastavi sa organizovanjem konsultativnih saslušanja, u cilju boljeg upoznavanja sa dokumentima od važnosti za proces evropskih integracija. S tim u vezi, planirano je ukupno 21 konsultativnо saslušanjе. U plan rada za sljedeću godinu su uvrštene i nove aktivnosti, među kojima je najznačajnijepolugodišnje razmatranje izvještaja o napretku u pregovorima u svim pregovaračkim poglavljima za koje su pregovori započeti, sa fokusom na poglavlja 23 i 24. Takođe, Odbor će prije održavanja redovnih sastanaka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje organizovati śednice na kojima će razmatrati dinamiku ispunjavanja preporuka sa prethodnog sastanka.

I u 2015. godini, pažnja će biti posvećena promociji procesa evropskih integracija, kroz nastavak organizacije javnih tribina, tribina sa srednjoškolcima, sastanaka sa predstavnicima lokalnih samouprava, kao i kroz sprovođenje novih vidova aktivnosti usmjerenih na jačanje komunikacije sa crnogorskim građanima. Između ostalog, Odbor planira organizaciju takmičenja za učenike srednjih škola, za pisanje radova na temu evropskih integracija, kao i raspisivanje konkursa za izložbu fotografija na temu evropskih vrijednosti u Crnoj Gori.