Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 07. mart 2015. 19:24

Predśednik Odbora za evropske integracije učestvovao kao predavač na obuci za novinare

Tema predavanja - Uloga Odbora u procesu pregovora Crne Gore sa EU

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, učestvovao je danas kao predavač na obuci za urednike i novinare portala „Vijesti“, koja se tiče razvoja tehnika i mehanizama za praćenje i izvještavanje o Evropskoj uniji i procesu pregovora Crne Gore sa EU.

Ciklus obuka organizuje Centar za građansko obrazovanje, u saradnji sa portalom „Vijesti“, u okviru realizacije projekta „EU vijesti – informiši se!“, podržanog iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

U okviru svoje prezentacije, Radunović je predstavio aktivnosti Odbora i njegovu ulogu u procesu evropskih integracija, sa posebnim naglaskom na razmatranje nacrta pregovaračkih pozicija i sprovođenje nadzora nad djelovanjem pregovaračkog tima u ovom procesu, kroz konsultativna saslušanja i druge kontrolne mehanizme. Takođe, u fokusu su bile aktivnosti usmjerene na popularizaciju rada Odbora i samog procesa pregovora sa EU, kao i plan aktivnosti za tekuću godinu.

Novinari su se interesovali za razloge označavanja dokumenata iz pristupnog procesa oznakom „interno“, ljudske, administrativne i prostorne kapacitete Odbora, kao i za efekte koje pomenuti kontrolni mehanizmi imaju na unapređenje pregovaračkog procesa.

Predśednik Radunović i učesnici obuke saglasili su se o neophodnosti zajedničkog rada državne administracije i medija, sa ciljem objektivnog prikazivanja procesa pristupanja EU i zaštite interesa građana.

Projekat obuka za novinare predviđen je Akcionim planom za 2015. godinu za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018.