Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. mart 2015. 16:33

Održana 34. śednica Odbora za evropske integracije

Razmotreno više dokumenata iz procesa pristupanja Crne Gore EU

Članovi Odbora za evropske integracije, na danas održanoj śednici, razmotrili su, te usvojili pozitivno mišljenje o Četvrtom kvartalnom izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period oktobar – decembar 2014. godine, kao i pozitivno mišljenje, uz određene sugestije, o Četvrtom kvartalnom izvještaju o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2014-2018.

Predstavljajući pomenute kvartalne izvještaje, generalna direktorica za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Snežana Radović istakla je da se radi o važnim dokumentima, te da raduje činjenica da se isti razmatraju u duhu međusobne saradnje i zajedničkog rada Skupštine i Vlade, čime se potvrđuje odlučnost državne administracije da napravi iskorak u fazi pristupanja Crne Gore EU.

Na śednici su predstavljeni i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 2014. za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018, te Akcioni plan za 2015. za sprovođenje Strategije. Tokom predstavljanja, istaknuto je da je 90 odsto aktivnosti predviđenih Akcionim planom realizovano, te da one oslikavaju posvećenost evropskim integracijama svih subjekata u društvu, kroz sprovođenje edukativnih programa, promotivnih događaja i jačanja saradnje sa medijima i nevladinim sektorom, a sve u cilju postizanja usklađenosti podrške evropskim integracijama i znanja u datoj oblasti.

Takođe, članovi su se pozitivno izjasnili o inicijativi za organizovanje konsultativnog saslušanja na zajedničkoj śednici sa Odborom za ekonomiju, finansije i budžet na temu: „Efikasnost kontrole i korišćenja IPA fondova i rad Revizorskog tijela u pogledu revizije EU fondova“ i dogovorili rok za blagovremeno dostavljanje informacije Odboru.