Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 20. mart 2015. 17:16

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa članovima Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore i Parlamenta Belgije

Istaknut značaj uloge Odbora za evropske integracije u procesu pregovora Crne Gore sa EU

Zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović i član Odbora Koča Pavlović sastali su se danas sa članovima Grupe prijateljstva crnogorskog i belgijskog parlamenta, Dejvidom Hirtsom (David Geerts), Merijam Ketir (Meryame Kitir), kao i sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori Leom Dasom (Leo D’Aes).

Sastanak je obilježio razgovor o dinamici procesa evropskih integracija Crne Gore, s posebnim akcentom na ulogu Odbora za evropske integracije, kao krovnog tijela u okviru parlamentarne dimenzije procesa. Zamjenica predśednika Marija Maja Ćatović istakla je značaj kontrolne uloge Odbora, koji je dosad razmotrio ukupno 21 nacrt pregovaračke pozicije, od kojih je sedam izmijenjeno, te postalo sastavni dio konačnog teksta pregovaračke pozicije. Naglašeno je da dinamici pregovora o pristupanju Crne Gore EU doprinosi postojanje apsolutnog konsenzusa parlamentarnih partija u pogledu dostizanja evropskih standarda i finalizacije reformi, koje nesumnjivo vode ka statusu države članice EU. Takođe, ukazano je na postojanje većinske podrške građana Crne Gore članstvu u EU, ali i na neophodnost sprovođenja reformi u bezbjednosnom sektoru.

Šef belgijske delegacije Dejvid Hirts zahvalio se na sveobuhvatnom predstavljanju aktuelnih pitanja u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, ističući važnost koju i Skupština i Vlada pružaju procesu, te ukazao na potrebu za unapređenjem implementacije donešenih zakona, a naročito onih koji se tiču vladavine prava i pravosuđa.

Uz saglasnost da Odbor za evropske integracije igra važnu ulogu u kontroli svih aspekata procesa pristupanja EU, sagovornici su istakli važnost stroge, ali pravične uslovljenosti u procesu pregovora.