Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 15. april 2015. 13:08

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa parlamentarnom delegacijom Republike Portugala

Istaknuta uloga Odbora u procesu pregovora sa naglaskom na aktuelna pitanja u procesu integracija Crne Gore

Sastanak članova Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore sa članovima Odbora za evropske poslove Parlamenta Portugala obilježio je razgovor o dinamici pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, koja je ocijenjena kao zadovoljavajuća, a koja se oslanja na otvaranje osamnaest poglavlja, što Crnu Goru dovodi do polovine puta ka članstvu u EU. 

S tim u vezi, zamjenica predsjednika Marija Maja Ćatović istakla je da sveobuhvatna posvećenost procesu pristupanja kao bitan preduslov za nastavak reformi postoji, te da sinergija zakonodavne i izvršne vlasti, civilnog sektora i građana u ovom procesu predstavlja ključni razlog napretka Crne Gore.

Predsjednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Portugala Paulo Mota Pinto kazao je da Portugal ostaje zagovornik daljeg proširenja Evropske unije, te naglasio da kompleksnost reformi i prilagođavanje evropskim standardima prati svaku državu kandidata na njenom putu ka članstvu, ali da to ukazuje na neophodnost spremnosti države da funkcioniše unutar Unije. Oslanjajući se na Rezoluciju Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Crne Gore iz marta mjeseca, iskazano je interesovanje za  konrektnim koracima koje je Crna Gora napravila u cilju unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te pitanja nezavisnosti sudstva.

Domaćini su ukazali na usvajanje seta zakona iz oblasti pravosuđa, te na one koji su u proceduri, a vezuju se za unapređenje izbornog procesa kroz povjerenje građana, koji kao takvi predstavljaju osnovu za riješavanje svih pitanja u datim oblastima.

Učesnici sastanka saglasili su se da usvajanje zakona jeste bitno, ali da je implementacija važnija, te da u fokusu ostaje zaštita interesa građana, kroz čiju percepciju se mjeri uspješnost sprovedenih reformi. Istaknuta je mogućnost unapređenja međusobne saradnje, te podrška Portugala Crnoj Gori na njenom putu ka EU.

Parlamentarnu delegaciju Portugala, pored predsjednika Odbora za evropske poslove, čine Vitalino Kanas (Vitalino Canas) zamjenik predsjednika i članovi Ana Katarina Mendes (Ana Catarina Mendes ),  Karlos Sao Martinjo (Carlos São Martinho), Duarte Markez (Duarte Marques ) i Raul de Almeida (Raúl de Almeida).

Ispred Odbora za evropske integracije, pored zamjenice Ćatović, sastanku su prisustvovali članovi Genci Nimanbegu i Šefkija Murić, dok su kao zamjena članovima Odbora na sastanku učestvovali poslanici Goran Tuponja i Emilo Labudović.