Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. septembar 2015. 20:22

Održan sastanak članica Odbora za evropske integracije sa delegacijom Bundestaga

Istaknuta podrška programu Međunarodne parlamentarne stipendije i stavljen akcenat na značaj obrazovanja i usavršavanja mladih

Zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović i članica Odbora Azra Jasavić održale su danas sastanak sa delegacijom njemačkog Bundestaga, koja boravi u pośeti Crnoj Gori, u okviru procedure izbora kandidata za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (International Parliamentary Scholarships – IPS).

Fokus razgovora bio je na stipendiji koja se dodjeljuje mladim ljudima iz više od 40 zemalja svijeta, a koji će provesti pet mjeseci na usavršavanju i upoznavanju njemačkog političkog sistema, u radu sa poslanicima Bundestaga. Poslanice Skupštine Crne Gore izrazile su punu podršku ovom programu, kao i nadu da će crnogorski stipendisti upotrijebiti stečena znanja u daljem usavršavanju i radu u Crnoj Gori.

Učesnici sastanka su govorili i o važnosti obrazovanja i usavršavanja mladih ljudi, a naročito sticanja stručnih znanja u inostranstvu, koja po povratku mogu primijeniti u svojim lokalnim zajednicama. Istaknuto je da obrazovanje čini ključni aspekat demokratske političke kulture, te unapređivanja vladavine prava, a time i poboljšanja ekonomsko-socijalnog standarda građana.

Iz delegacije njemačkog Bundestaga, na sastanku su učestvovali Ulrih Pecold (Ulrich Petzold), poslanik Bundestaga, Gido Hajnen (Guido Heinen), rukovodilac Službe za nauku u Bundestagu i Uve Merkuter (Uwe Meerkotter), zamjenik njemačke ambasadorke u Crnoj Gori.