Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 10. decembar 2015. 17:18

Održana tribina Odbora za evropske integracije na temu poglavlja 13 – Ribarstvo

Učesnici tribine razmijenili mišljenja o ribarskoj politici Crne Gore i mogućnostima daljeg razvoja ovog sektora u kontekstu pregovora Crne Gore sa EU

Odbor za evropske integracije organizovao je danas tribinu na temu „Crna Gora i EU: pregovori u oblasti ribarstva“, u Skupštini Crne Gore. Tribina je organizovana u sklopu aktivnosti Odbora usmjerenih ka bližem informisanju građana o procesu pregovora Crne Gore za članstvo u EU.

Tribinu je vodila zamjenica predśednika Odbora Marija Maja Ćatović, dok su o pravnoj tekovini, aktivnostima nadležnih institucija i trenutnom stanju u oblasti ribarstva govorili Danijela Stolica, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i pregovarač za poglavlje 13 – Ribarstvo i Aleksandar Joksimović, rukovodilac Laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo u Institutu za biologiju mora i šef Radne grupe za poglavlje 13 – Ribarstvo.

Predstavnici pregovaračke strukture predstavili su dosadašnji napredak Crne Gore u oblasti ribarstva, istakavši da se ubrzo očekuje donošenje izvještaja Evropske komisije o ispunjenju početnih mjerila, čime će se stvoriti uslovi za otvaranje ovog pregovaračkog poglavlja u prvoj polovini sljedeće godine. Naglašeno je da pregovori u poglavlju 13 predstavljaju izazov zbog malih kapaciteta, koji se prvenstveno ogledaju u nedovoljno razvijenoj ribarskoj floti, ali i da će ulaskom Crne Gore u EU državi biti dostupna sredstva iz strukturnih fondova Unije, usmjerenih na unapređenje ovog sektora. Kao jedan od ključnih propisa EU u ovoj oblasti, pomenuta je Mediteranska uredba, koja propisuje tehničke mjere za održivu eksploataciju ribljih resursa.

Tokom kvalitetne rasprave, učesnici tribine su predstavili izazove u svakodnevnom radu ribara, te se interesovali za smanjenje administrativnih barijera, olakšavanje poreske politike, kao i za planove za izgradnju ribarskih luka. Učesnici su se saglasili da je neophodan zajednički napor i saradnja ribara i nadležnih institucija, u cilju sveobuhvatnog poboljšanja uslova u ovoj oblasti, kako u pogledu povećanja ribljeg fonda, tako i kroz jačanje ribarske flote i sveukupne infrastrukture.