Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 04. mart 2016. 16:16

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Republike Francuske

Francuski parlamentarci istakli da će pružiti punu podršku Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Članovi Odbora za evropske integracije sastali su se danas na radnom ručku sa delegacijom Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Republike Francuske, koja boravi u studijskoj pośeti Crnoj Gori od 3. do 5. marta 2016. godine.

U uvodnom izlaganju, zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović predstavila je nadležnosti i dosadašnji rad Odbora, naročito istakavši njegovu aktivnu ulogu u procesu usvajanja pregovaračkih pozicija, kao i aktivnosti usmjerene na približavanje evropskih integracija crnogorskim građanima.

Predśednica francuskog Odbora za evropske poslove Danijel Oroa (Danielle Auroi) i drugi poslanici interesovali su se za napredak Crne Gore u sprovođenju obaveza u poglavljima 23 i 24, reformu obrazovanja, monetarnu politiku i korišćenje eura, kao i za napredak u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Bilo je riječi i o percepciji procesa evropskih integracija među građanima, odnosno o njihovim očekivanjima kad su u pitanju koristi od članstva države u Evropskoj uniji.

Članovi Odbora kazali su da je u procesu evropskih integracija najvažniji kvalitet sprovedenih reformi, te da građani u procesu pregovora sa EU vide mogućnost da Crna Gora bude u društvu demokratskih i ekonomski razvijenih država. Istaknuto je da korupcija, organizovani kriminal i zaštita životne sredine trenutno predstavljaju najveće reformske izazove, te da je u tom procesu ključna pomoć koju EU pruža kroz različite fondove, čime direktno doprinosi implementaciji najviših standarda.

Francuski parlamentarci istakli su da proces pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom daje novu svježinu ideji evropskog ujedinjenja, te izrazili punu podršku u njenim daljim naporima na putu ka članstvu u EU.

Pored predśednice Oroa, francusku parlamentarnu delegaciju su činili: Kristof Kareš (Christophe Careche), potpredśednik Odbora za evropske poslove, te članovi Iv Fromion (Yves Fromion), Didije Kventan (Didier Quentin), Mišel Piron (Michel Piron) i Žan-Luk Blenvan (Jean-Luc Bleunven).

Iz Odbora za evropske integracije, radnom ručku su prisustvovali zamjenica predśednika Odbora Marija Maja Ćatović i članovi Obrad Mišo Stanišić, Danko Šarančić i Genci Nimanbegu, kao i poslanik Darko Pajović.