Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 08. april 2016. 15:46

Održan sastanak članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom njemačkog Bundestaga

Sagovornici naglasili značaj prihvatanja evropskih vrijednosti

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa predstavnicima Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga.

Sastanak je obilježila rasprava o dosadašnjem toku pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom, te ključnim obavezama koje je neophodno ostvariti na putu ka članstvu u EU.

Predsjednik Parlamentarne grupe Peter Vajs pohvalio je dosadašnji napredak Crne Gore u ispunjavanju početnih mjerila i sprovođenju traženih reformi, koje su rezultirale otvaranjem 22 poglavlja. S tim u vezi, interesovao se za odnos Skupštine i Vlade u procesu pregovora, te za kontrolnu ulogu koju Odbor vrši kroz razmatranje nacrta pregovaračkih pozicija. Pristupanje Uniji, prema njegovom mišljenju, pored procesa pregovora, podrazumijeva i prihvatanje kulturnog modela Evrope od samih građana.

Zamjenica predsjednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović upoznala je goste sa ključnim aktivnostima Odbora, apostrofirajući važnost njegove kontrolne uloge, najviše kroz razmatranje nacrta pregovaračkih pozicija, te istakla dobru saradnju Odbora sa pregovaračkim timom, konstatujući da se na sinergiji Skupštine, Vlade i civilnog sektora zasniva cjelokupni pregovarački proces. Ćatović je dodala da, u cilju unapređenja transparentnosti procesa, Odbor organizuje tribine sa učenicima gimnazija i sastanke sa lokalnim samoupravama, što predstavlja svojevrsnu priliku za približavanje procesa građanima i širenje evropskih vrijednosti.

Sagovornici su se saglasili da proces evropskih integracija nije samo tehnički, već da evropska ideja, pored postizanja administrativnih rezultata, podrazumijeva poštovanje i usvajanje ključnih vrijednosti EU.

Delegaciju njemačkog Bundestaga činili su Peter Vais (Peter Weiß), predsjednik Parlamentarne grupe, te članovi Andreas Lemel (Andreas G. Lämmel) i Dirk Fupel (Dirk Vöpel).

U ime Odbora za evropske integracije, pored zamjenice predsjednika, na sastanku su učestvovali članovi Odbora Nada Drobnjak i Obrad Mišo Stanišić.