Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 26. april 2016. 15:20

Članovi Odbora za evropske integracije održali tribinu sa učenicima Gimnazije Kotor i sastanak sa predstavnicima Opštine Kotor

Razgovarano o evropskoj perspektivi Crne Gore i prekograničnim projektima koje sprovodi Opština Kotor

Članovi Odbora za evropske integracije pośetili su danas Opštinu Kotor, gdje su održali tribinu sa učenicima Gimnazije Kotor i sastanak sa predstavnicima Opštine.

Na tribini na kojoj su učestvovali učenici koji pohađaju predmete Evropske integracije i Sociologiju, poslanici su govorili o procesu integracija i ulozi Odbora, te o važnosti pregovora kao katalizatora društvenih reformi i osnaživanja ekonomije. Pitanja učenika odnosila su se na najvažnije pozitivne, ali i negativne aspekte učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju, uticaj pregovora na bezbjednost i rad bezbjednosnih službi, odnos Norveške sa EU, referendum Ujedinjenog Kraljevstva o budućnosti u EU, te na izazove u pregovorima u poglavlju 27 – Životna sredina.

Na sastanku u Opštini Kotor, tema razgovora bili su administrativni i tehnički kapaciteti opštine Kotor, kao i aktivnosti fokusirane na jačanje međunarodne saradnje, kroz bratimljenje gradova i konkretne prekogranične projekte. Predstavnici Opštine Kotor upoznali su poslanike sa rezultatima ostvarenim kroz različite projekte, među kojima su održivo upravljanje otpadom u prekograničnom regionu Crna Gora – BiH, održiva mobilnost u više gradova (Kotor, Dubrovnik, Piran, Umag, Novigrad i Lopar), kompostiranje otpada u opštinama Kotor, Budva, Tivat i Herceg Novi, te saradnja u cilju očuvanja i upravljanja tvrđavama i vojnim zonama Jadrana.

Pored predśednika Opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića, na sastanku u Opštini su učestvovali Tvrtko Crepulja, potpredśednik Opštine, Duška Banićević, sekretarka Skupštine, Snežana Macić Stanaćev, savjetnica predśednika za pravna pitanja, Jelena Stjepčević, koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju, kao i predstavnice nevladinih organizacija: Ljilja Radunović, NVO Eco centar Delfin i Biljana Gligorić, NVO Expeditio.

Delegaciju Odbora za evropske integracije činili su zamjenica predśednika Odbora Marija Maja Ćatović i članovi Odbora Azra Jasavić i Obrad Mišo Stanišić.