Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 28. april 2016. 19:12

Članovi Odbora za evropske integracije održali sastanak sa delegacijom italijanskog Senata

Istaknuta podrška Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u EU

Na sastanku članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Odbora za evropske poslove italijanskog Senata bilo je riječi o mogućnostima produbljivanja međuparlamentarne saradnje, a istaknuta je podrška Italije što skorijem članstvu Crne Gore u EU.

Senatori su se interesovali za dinamiku pregovora Crne Gore sa EU, posebno za proces izrade pregovaračkih pozicija i konsultacije sa civilnim sektorom, te za samo zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Osim toga, razgovarano je i o aktuelnom Predlogu zakona o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore (lex specialis), te ostalim političkim prilikama u Crnoj Gori. 

Predśedavajući Odboru za evropske poslove Senata Republike Italije Vanino Kiti (Vannino Chiti) kazao je da Crna Gora treba da bude svjesna da se njena dimanika pregovora, koja podrazumijeva 22 otvorena i dva zatvorena poglavlja, koristi kao dobar model vođenja pregovora države koje teži članstvu u EU. U tom smislu, naglasio je da kriterijumi za članstvo nijesu strogi već pravedni, te da je kako za državu koja pristupa, tako i za samu Uniju važno dostizanje standarda i ispunjavanje datih obaveza.

Zamjenica predśednika Odbora Marija Maja Ćatović ukazala je da je podrška građana Crne Gore  procesu evropskih integracija kontinuirano visoka, te da je razlog tome činjenica da su ovom procesu posvećene različite strukture društva. Osim toga, članovi Odbora istakli su da je od momenta kada će Crna Gora ući u EU važnije osigurati kvalitetnu primjenu donešenog normativnog okvira i usvojiti evropske vrijednosti i standarde.

Sagovornici su se saglasili da je važno održati kontinuiranu saradnju dva parlamenta, kroz razmjenu iskustava i pružanje podrške u cilju što bolje spremnosti Crne Gore za ulazak u EU.

Delegaciju italijanskog Senata, pored predśedavajućeg Kitija, činili su senatori Franćesko Molinari (Francesco Molinari), Stefano Kolina (Stefano Collina) i Bartolomeo Amidei (Bartolomeo Amidei). Sastanku je prisustvovao i NJ.E. ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako (Vincenzo del Monaco).

U ime Odbora za evropske integracije, pored zamjenice predśednika, sastanku su prisustvovali i članovi Obrad Mišo Stanišić, Predrag Sekulić, Vuk Roćen i Genci Nimanbegu. Sastanku su prisustvovali i poslanik Goran Tuponja, te NJ.E. ambasador Crne Gore u Republici Italiji Antun Sbutega.