Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 12. novembar 2013. 12:42

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković sastao se sa vršiocem dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemarom Figajem

Tema sastanka bila je nastavak saradnje Odbora za ljudska prava i slobode sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, dr Halil Duković sastao se danas sa vršiocem dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Valdemarom Figajem i njegovim saradnicima.
Tema današnjeg sastanka bila je nastavak saradnje Odbora za ljudska prava i slobode sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, s akcentom na predstojeći Regionalni sastanak parlamentarnih radnih tijela zemalja regiona nadležnih za ljudska prava i prava djeteta i ombudsmana za djecu zemalja regiona- Mreže CRONSEE, na temu: “Prava djeteta- Unapređenje položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova ekspoatacije”.
Predśednik Odbora je upoznao Valdemara Figaja da ovu aktivnost, zajedno sa Delegacijom Skupštine Crne Gore u PSSE i institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a uz podršku predstavništva UNICEF-a, planira da realizuje 29. i 30. novembra 2013. godine.
Tim povodom, Odbor i Delegacija bi okupili predstavnike radnih tijela za ljudska prava i prava djeteta parlamenata zemalja regiona, kao i predstavnike Mreže ombudsmana za djecu zemalja jugoistočne Evrope, uz prisustvo predstavnika međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori koje se bave ovom problematikom i predstavnike Savjeta Evrope i Save the Children-a.
Na današnjem sastanku razgovarano je i o mogućnosti da OEBS participira u dijelu troškova u organizaciji ovog skupa.
Valdemar Figaj je upoznao predśednika Odbora za ljudska prava i slobode sa aktivnostima koje Misija OEBS-a u Crnoj Gori realizuje, načinom na koji obezbjeđuju sredstva za projekte, ograničenjima u pogledu načina raspolaganja budžetskim sredstvima, koja su za ovu godinu okončana 7. novembra, tako da OEBS nije u mogućnosti da pruži finansijsku podršku u cilju uspješne realizacije ovog regionalnog sastanka.
Takođe, upoznao je predsjednika Odbora i sa planiranim projektima u oblasti ljudskih prava za narednu godinu, navodeći da će biti usmjereni na tri ključne oblasti:
- podrška instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore;
- antidiskriminaciona politika i primjena Zakona o zabrani diskriminacije i
- podrška Ustavnom sudu Crne Gore.
Dogovoreno je da predśednik Odbora za ljudska prava i slobode i predstavnik Misije OEBS-a u Crnoj Gori, početkom naredne godine, organizuju sastanak na kojem će se detaljnije razmotriti mogućnosti saradnje Odbora i Misije u narednoj godini, putem konkretnih projekata u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda.