Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. decembar 2013. 17:26

Održana dvadeseta śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode danas je održao 20. śednicu, na kojoj je razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice:

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore; Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u okviru Programa: Administracija, Ostvarivanje ljudskih prava, Ostvarivanje rodne ravnopravnosti, Unapređenje položaja RAE populacije, Nacionalni savjeti, Evropske integracije i ostvarivanje manjinskih prava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja u okviru Programa: Socijalna, boračka i invalidska zaštita-Transferi za socijalnu zaštitu, Prava iz oblasti socijalne zaštite, razdio: Izdržavanje štićenika u domovima, shodno Zaključku Skupštine Crne Gore (“Službeni list CG“, br. 36/11), Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i Centar za razvoj i očuvanje kulture manjina Crne Gore.
Śednici Odbora prisustvovali su: ovlašćeni predstavnik predlagača Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu, pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević, kao i predstavnici potrošačkih budžetskih jedinica: Zdenka Perović, sekretar institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Sabahudin Delić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava,  Dragan Đukanović, savjetnik ministra rada i socijalnog staranja, Safet Kurtagić, direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Radenko Lacmanović, član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Derviš Selhanović, direktor Centra za razvoj i očuvanje kulture manjina Crne Gore.  Śednici je prisustvovao i Milisav Korać, direktor NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, sa kojom Odbor ima kontinuiranu saradnju. Śednici je prisustvovala i pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović i sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Mersudin Gredić.
Uvodne napomene o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu uz poseban osvrt na projekciju sredstava za potrošačke jedinice koje su bile predmet razmatranja na śednici Odbora za ljudska prava i slobode dao je pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević.  Naglasio je da je osnovni cilj Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu nastavak restrikcije javne potrošnje i odgovoran odnos prema novcu poreskih obveznika, uz mjere koje će doprinijeti daljem unapređenju fiskalne discipline, jačanju konkurentnosti ekonomije i očuvanju životnog standarda građana.
Budžet se temelji na procijenjenom rastu ekonomskih aktivnosti od 3,6 odsto, izvornim prihodima od 1,257 milijardi eura, dok su izdaci planirani na nivou od 1,328 milijardi eura, tako da će budžetski deficit biti u nivou od 71 milion eura ili 1,99 odsto BDP-a. Kapitalni budžet predstavlja osnov razvoja države i veći je u odnosu na prošlu godinu za preko 25 miliona eura, tako da će iznositi nešto više od 90 miliona eura,
Istakao je da su predložena budžetska sredstva za 2014. godinu za potrošačke jedinice koje su predmet interesovanja Odbora za ljudska prava i slobode uglavnom neznatno manja od izvršnog budžeta za 2013. godinu, ali ne od plana koji je bio za 2013. godinu.
Prisutni predstavnici potrošačkih jedinica uglavnom su iskazali razumijevanje i saglasnost sa planiranim budžetskim sredstvima za 2014. godinu, imajući u vidu postojeću ekonomsku situaciju.
U vezi sa sredstvima planiranim Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za               2014. godinu za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, pomoćnik ministra finansija je saopštio da su imajući u vidu preporuke Evropske komisije o potrebi jačanja administrativnih kapaciteta institucije Ombudsmana, kao i predstojeće otvaranje Poglavlja 23 i obaveze koje iz toga proizilaze, planirali sredstva za zaposlenje četiri nova službenika, a ukoliko se ocijeni potrebnim, iz budžetskih rezervi tokom 2014. godine bi mogli obezbijediti sredstva i za petog službenika, kako je predložio Zaštitnik, što je bilo prihvatljivo i za sekretara institucije Ombudsmana.
Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić je saopštio da će shodno planiranim budžetskim sredstvima u 2014. godini, biti u mogućnosti da ojačaju administrativne kapacitete zapošljavanjem još tri lica putem javnog i dva lica putem internog oglasa. Takođe, saopštio je da će određene projekte realizovati u saradnji sa međunarodnim organizacijama i smatra da će sa ovim sredstvima Ministarstvo moći da realizuje zakonske obaveze.
Savjetnik ministra rada i socijalnog staranja Dragan Đukanović je saopštio da su budžetska sredstva planirana za 2014. godinu za izdržavanje štićenika u domovima veća za 80.000 eura nego u 2013. godini, tako da će moći da ispune sve obaveze koje su planirane u toj oblasti. Takođe,  Ministarstvo finansija prilikom planiranja budžetskih sredstava za 2014. godinu je uzelo u obzir i novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti i obaveze koje iz njega proizilaze. Značajna sredstva za realizaciju planiranih projekata Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijediće od UNICEF-a i UNDP-a.
Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Radenko Lacmanović je saopštio da je Ministarstvo finansija imalo razumijevanje za sve obaveze koje Agencija ima u oblasti zaštite ličnih podataka i slobodnog pristupa informacijama, tako da će u narednoj godini biti u mogućnosti da povećaju broj službenika, s tim što je apelovao na Ministarstvo finansija da prilikom davanja saglasnosti na zahtjev za zaposlenje novih lica ubrzaju taj postupak.
Direktor Centra za razvoj i očuvanje kulture manjina i direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava saopštili su da je u njihovim institucijama veći broj članova upravnog odbora od broja zaposlenih, kao i da bi trebalo razmotriti mogućnost povećanja budžetskih sredstava u funkciji jačanja administrativnih kapaciteta, navodeći da i pored razumijevanja cjelokupne ekonomske situaciju koja je uticala i na projektovana budžetska sredstva za 2014. godinu, u funkciji afirmacije institucije- razvoja multikulturalnosti kroz savremene i tradicionalne vrijednosti.
Članovi Odbora su ocijenili da se predloženim budžetskim sredstvima može obezbijediti ispunjavanje zakonskih obaveza i realizacija aktivnosti potrošačkih jedinica koje su bile predmet razmatranja na današnjoj śednici i pozitivnim ocijenili saradnju Ministarstva finansija sa potrošačkim jedinicama prilikom planiranja Budžeta, što je rezultiralo većim stepenom zadovoljstva predstavnika potrošačkih jedinica predloženim budžetskim sredstvima.
Takođe, u sklopu rasprave o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu, Odbor za ljudska prava i slobode se upoznao i sa Dopisom, br.00-63-8/13-55 od 12. decembra 2013. godine, dostavljenim od strane predśednika manjinskih savjeta kojim zahtijevaju da se savjeti u okviru Budžeta Crne Gore izdvoje kao posebna budžetska jedinica i da se predložena sredstva za rad savjeta u 2014. godini udvostruče, tj. da im se opredijeli 600 000 eura. Predstavnik Ministarstva finansija je saopštio da je izdvajanje manjinskih nacionalnih savjeta kao posebne potrošačke jedinice moguće, u komunikaciji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska  prava i Ministarstvom finansija, kao i Vladom Crne Gore, ali bi to za posledicu imalo ukidanje njihovih žiro računa, zbog čega su i neophodne dodatne konsultacije.  Većina članova Odbora je saglasna da iznos od oko 4000 eura mjesečno je nedovoljan za realizaciju programskih aktivnosti i da treba naći način za njihovo povećanje. Poslanica Ljerka Dragičević će u vezi sa dopisom manjinskih nacionalnih savjeta sa kojim je upoznat Odbor za ljudska prava i slobode podnijeti Amandman na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu.
Nakon sadržajne rasprave, Odbor je većinom glasova podržao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu i većinom glasova podržao predlog budžeta za               potrošačke jedinice:
- Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore,
- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,
- Ministarstvo rada i socijalnog staranja;
- Agencija  za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,
- Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i
- Centar za razvoj i očuvanje kulture manjina Crne Gore.
Odbor za ljudska prava i slobode, u skladu sa članom 137 stav 4 Poslovnika Skupštine Crne Gore, dostaviće Mišljenje o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu matičnom, Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.
 
Takođe, na današnjoj śednici Odbor je razmotrio Amandmane (8) na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskrimacije, koje su podnijeli poslanica Ljerka Dragičević (3) i Odbor za ljudska prava i slobode (5).
Odbor je jednoglasno prihvatio Amandman 1 poslanice Ljerke Dragičević kojim se definiše govor mržnje i Amandman 2 poslanice Ljerke Dragičević kojim se propisuje prekršajna odredba u vezi sa govorom mržnje. Sa Amandmanima 1 i 2 poslanice Ljerke Dragičević saglasio se predstavnik predlagača.
Poslanica Ljerka Dragičević je povukla Amandman 3 na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije.
Predstavnik predlagača je imao nomotehničke i terminološke primjedbe na Amandmane Odbora za ljudska prava i slobode koji su, uz saglasnost poslanika, u tom dijelu korigovani i kao takvi prihvaćeni od predstavnika predlagača. Pet Amandmana Odbora se odnosilo na: diskriminaciju u pružanju dobara i usluga, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, eksplicitno definisanje primjene Zakona o zabrani diskriminacije na javni i privatni sektor, uvođenje prekršajnih odredbi za diskriminatorno ponašanje na svim nivoima vaspitanja i obrazovanju i prilikom zapošljavanja.