Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 21. januar 2014. 09:31

Drugi regionalni sastanak parlamentarnih radnih tijela nadležnih za ljudska prava i prava djeteta sa ombudsmanima za djecu zemalja regiona- Mreže CRONSEE

Danilovgrad, 21 - 22. januar 2014. godine

Odbor za ljudska prava i slobode Skupšine Crne Gore, u saradnji sa Delegacijom Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a uz podršku Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, organizuje Drugi regionalni sastanak parlamentarnih radnih tijela nadležnih za ljudska prava i prava djeteta sa ombudsmanima za djecu zemalja regiona- Mreže CRONSEE, na temu: „Prava djeteta - unapređenje položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije“.

Drugi regionalni sastanak će se održati 21. i 22. januara 2014. godine u Regionalnoj školi za javnu upravu (ReSPA) u Danilovgradu.

Cilj sastanka je razmjena mišljenja i dobrih praksi u zaštiti prava djeteta. Namjera je da se utvrde ciljevi i pravci dalje međuparlamentarne saradnje i nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta. Sastanak se organizuje kao nastavak okupljanja parlamentarnih tijela zemalja u regionu, započetog 29. i 30. oktobra 2013. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije, imajući u vidu da je u Zajedničkoj izjavi usvojenoj nakon ovog sastanka apostrofirano da jedna od prioritetnih oblasti u narednom periodu treba da bude zaštita prava djeteta, a naročito zaštita od dječje pornografije i sajber kriminala.

Na Drugom regionalnom sastanku biće predstavljene aktivnosti koje parlamentarna radna tijela nadležna za ljudska prava i prava djeteta i ombudsmani za djecu zemalja regiona preduzimaju na planu zaštite prava djeteta i unapređenju položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije.

Na Drugom regionalnom sastanku biće predstavljeni: Izvještaj o dječijem prosjačenju u Crnoj Gori, Izvještaj o seksualnom iskorišćavanju djece u Crnoj Gori, Izvještaj o zloupotrebi djece putem interneta u Crnoj Gori, kao i Izvještaj o rezultatima sprovedenih istraživanja o zaštiti djece od eksploatacije, koje je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore sačinila u okviru regionalnog projekta „Unapređenje položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije“ u saradnji sa članicama CRONSEE mreže, ombudsmanima regiona, a uz podršku Save the Children-a, a u kojem je Odbor za ljudska prava i slobode participirao razmatranjem navedenih Izvještaja i usvajanjem odgovarajućih zaključaka koje je dostavio resornim ministarstvima na dalje postupanje. Takođe, biće predstavljene aktivnosti Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori u funkciji zaštite prava djeteta.

Na Regionalnom sastanku biće prezentovani podaci Komiteta država potpisnica Lanzarote konvencije Savjeta Evrope koje će učesnicima skupa predstaviti predstavnik Crne Gore u ovom Komitetu.

Na radnoj sesiji biće riječi o napretku u ovim oblastima, a zemlje regiona biće u prilici da razmijene iskustva.

Pored članova Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Delegacije Skupštine Crne Gore u PSSE i predstavnika institucije Zaštitinika ljudskih prava i sloboda Crne Gore na Drugom regionalnom sastanku učestvovaće: predstavnici parlamentarnih radnih tijela nadležnih za ljudska prava i prava djeteta zemalja regiona, ombudsmani za djecu zemalja regiona, predstavnici Save the Childrena i međunarodnih organizacija sa sjedištem u Crnoj Gori koje se bave ovom problematikom (UNICEF, OEBS i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori).  

 

Program rada

Praktične informacije