Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 07. februar 2014. 19:15

Održana promocije Stripa o ljudskim pravima „Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječijim pravima“

Danas je u Osnovnoj školi “Radojica Perović” u Podgorici održana promocija Stripa o ljudskim pravima “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječijim pravima”, u organizaciji institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i NVO “Akcija za ljudska prava”.

U odsustvu predśednika Odbora za ljudska prava i slobode zbog službenih obaveza, ovom događaju prisustvovali su predstavnici Stručne službe Odbora.

Strip ''Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječijim pravima'' je nastao u okviru Projekta “Djeco, pišite Ombudsmanu!” koji su u dvogodišnjem periodu sprovodili institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i NVO “Akcija za ljudska prava”, zahvaljujući podršci Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Ambasade Švajcarske u Beogradu i Britanske ambasade u Podgorici.

Strip se sastoji iz pet djelova, osmišljenih na osnovu najčešćih tema o kojima su djeca iz cijele Crne Gore pisala Ombudsmanu: diskriminacija posebno po osnovu invaliditeta i društveno – imovinskog statusa, vršnjačko nasilje i nasilje nastavnika prema djeci, nedovoljna uključenost djece u donošenje odluka koje ih se tiču.

Nacionalni savjet za obrazovanje u decembru 2013. godine odobrio je ovaj Strip za upotrebu u osnovnim školama kao pomoćno nastavno sredstvo u predmetu Građansko obrazovanje,  što je novina u crnogorskom obrazovnom sistemu, a rijetkost i u svjetskim razmjerama.

Prisutnima su se obratili zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović, šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Benjamin Perks, ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori, Ian Viting, direktorica Osnovne škole “Radojica Perović”, Marijana Bošković i direktorica NVO “Akcija za ljudska prava” Tea Gorjanc Prelević. 

Na promociji je istaknuto da je Strip proizvod jedinstvene saradnje i šireg partnerstva između kancelarije Ombudsmana, civilnog sektora- Akcije za ljudska prava, Vlade-Ministarstva prosvjete i međunarodne zajednice- Ambasade Velike Britanije, Ambasade Švajcarske, UNICEF-a, a da mu posebnu vrijednost daje činjenica što je inicijativa za izradu potekla od same djece.

Učesnici su pozvali prisutne učenike na ovom skupu da, zajedno sa ostalom djecom, upoznaju se sa njihovim pravima, podignu glas u borbi za prava koja im pripadaju i krenu u akciju kako bi bili nosioci promjena.