Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 11. februar 2014. 17:48

Počela 25. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore danas je održao 25. śednicu na kojoj je, kao matični Odbor, razmotrio Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti koji je podnio poslanik Neven Gošović i amandmane (dva) koje su na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti podnijeli poslanici Kluba Pozitivna Crna Gora: Azra Jasavić, Srđan Perić i Goran Tuponja.

Śednici je u svojstvu ovlašćenog predstavnika predlagača prisustvovao poslanik Neven Gošović, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, direktor Direktorata za upravne unutrašnje poslove Abid Crnovršanin i podnosilac amandmana, poslanik Srđan Perić.

Predstavnik predlagača, poslanik Neven Gošović je u obrazloženju Predloga zakona pojasnio da ga nije razmatrala Radna grupa, koja je prestala sa radom 26. decembra 2013. godine, kao ni Kolegijum predśednika Skupštine, ali kako se radi više o tehničkim pitanjima, obrazlažući član po član Predloga zakona, predložio je da se isti prihvati.

Predstavnik Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova, direktor Direktorata za upravne i unutrašnje poslove, Abid Crnovršanin, dostavio je, u medjuvremenu, Komentare na Predlog zakona, pojasnivši na śednici Odbora, takodje, da se radi o tehničkim odredbama kojim se preciziraju pojedine odredbe Zakona.

Predstavnik podnosilaca amandmana (dva) na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, poslanik Kluba Pozitivna Crna Gora, Srdjan Perić obrazložio je dva podnesena  amandmana.

Nakon obrazloženja predstavnika predlagača, podnosioca amandmana, predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Crne Gore i rasprave, Odbor za ljudska prava i slobode nije podržao amandmane (dva) koje su podnijeli poslanici Kluba Pozitivna Crna Gora sa kojima se nije saglasio ni predstavnik predlagača.

Odbor za ljudska prava i slobode je, izjnašnjavajući se nakon rasprave, jednoglasno   podržao Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i predlažio Skupštini da ga usvoji sa amandmanom Odbora.

U okviru tekućih pitanja, članovi Odbora za ljudska prava i slobode su dogovorili realizaciju Planom utvrđene aktivnosti- pośetu Domu starih u Bijelom Polju i Zatvoru u Bijelom Polju koja će se obaviti krajem februara mjeseca. Datum  održavanja Javne tribune u Ulcinju na temu: “Osnaživanje i podrška manjinskim pravima u funkciji razvoja države i društva” biće naknadno dogovoren.

Kako opozicija i pored zahtjeva, iznešenog na Odboru, nije dogovorila predstavnika za Radnu grupu za izradu akata Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, dogovoreno je da Zamjenica predśednika Odbora i poslanijk Novica Stanić razmijene mišljenje kod opozicionih partija i dostave predlog predstavnika opozicije Odboru.