Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 26. mart 2014. 16:09

Održana 27. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Odbor za ljudska prava i slobode na danas održanoj 27. śednici, u proširenom sastavu, razmotrio je Izvještaj o radu Odbora za 2013. godinu i Predlog plana aktivnosti Odbora za 2014. godinu.


Śednici su prisustvovali: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete, Savjeta za zaštitu od diskriminacije, međunarodnih organizacija sa śedištem u Crnoj Gori: Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i UNICEF-a i predstavnici nevladinog sektora sa kojim Odbor ima kontinuiranu saradnju.
Učesnici śednice su uputili brojne pohvale za rad Odbora za ljudska prava i slobode u prethodnom periodu i iskazali očekivanje da će Odbor i u ovoj godini nastaviti realizaciju brojnih aktivnosti značajnih za afirmaciju, poštovanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda svih građana Crne Gore.
Naglašeno je da je Odbor realizovao brojne aktivnosti utvrđene Planom za 2013. godinu, kao i da je sve aktivnosti ostvarivao u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom Skupštine.
Odbor je realizovao 27 aktivnosti, a od preostalih aktivnosti, početkom 2014. godine realizovane su još tri i to: održavanje Drugog regionalnog sastanka radnih tijela nadležnih za ljudska prava i prava djeteta sa ombudsmanima za djecu zemalja regiona na temu: “ Prava djeteta- unapredjenje položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije”, pośeta Domu starih u Bijelom Polju i pośeta Zatvoru u Bijelom Polju. Takođe, pored Planom utvrđenih, članovi Odbora su u prethodnoj godini realizovali dodatnih 27 aktivnosti.
Predmet razmatranja na śednicama Odbora u 2013. godini, u skladu sa članom 137 Poslovnika Skupštine, bili su značajni propisi iz oblasti ljudskih prava i sloboda među kojima su: Predlog zakona o štrajku, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu.
Odbor za ljudska prava i slobode je u navedenom periodu ostvario uspješnu saradnju sa predstavnicima ministarstava i nadležnih institucija u oblasti državne uprave, pravosuđa, u cilju pribavljanja podataka i informacija značajnih za rad Odbora. Odbor je imao intenzivnu saradnju i sa institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, kao i sa nevladinim sektorom koji se bavi pitanjima ljudskih prava i sloboda.
Realizujući Planom utvrđene aktivnosti u okviru kontinuiteta saradnje sa savjetodavnim tijelima Savjeta Evrope, Odbor je tokom prethodne godine razvijao saradnju sa Delegacijom Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope koja je tokom izvještajnog perioda učestvovala u radu ovog Odbora, upoznajući se na taj način sa brojnim aktivnostima nadležnih institucija preduzetim u cilju ispunjavanja preporuka sadržanih u Rezoluciji 1890 (2012) sve u cilju preduzimanja aktivnosti na ukidanju monitoringa Crnoj Gori.
Odbor je jednoglasno usvojio Izvještaj o radu Odbora za 2013. godinu.
Takođe, Odbor za ljudska prava i slobode je razmotrio Predlog plana aktivnosti Odbora za 2014. godinu, sačinjen na osnovu: Rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori od 6. februara 2014. godine, Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore iz oktobra 2013. godine, Rezolucije 1890 (2012) Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Programa rada Vlade Crne Gore za 2014. godinu, aktivnosti Skupštine Crne Gore i jednog broja nerealizovanih aktivnosti iz Plana aktivnosti Odbora za 2013. godinu.
Poseban akcenat u Planu aktivnosti Odbora stavljen je na nadležne institucije koje treba da obezbijede veću efikasnost u oblasti:
- zaštite od diskriminacije,
- prevencije torture,
- prava djeteta i
- zaštite ličnih podataka,
Aktivnosti Odbora u 2014. godini biće usmjerene na:
- implementaciju donešenih zakona, jačanjem kontrolne uloge Odbora (čl.68,73,75 i 162 Poslovnika Skupštine Crne Gore);
- prava djeteta, sa posebnim naglaskom na prava djece sa teškoćama u razvoju;
- srazmjernu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u organima državne uprave, lokalne samouprave i javnim službama;
- ostvarivanje prava raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori, u skladu sa preporukama Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope (ECRI);
- zaštitu od diskriminacije, praćenjem sprovođenja Zakona o zabrani diskriminacije i učešćem u poboljšanju njegovog teksta donošenjem izmjena i dopuna Zakona;
- prevenciju torture i drugih oblika nečovječnog, surovog ili ponižavajućeg postupanja, u skladu sa preporukama Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT);
- zaštitu ličnih podataka i
- intenziviranje međunarodne saradnje sa subjektima koji se bave pitanjima zaštite ljudskih prava i sloboda, savjetodavnim tijelima Savjeta Evrope i Evropske unije, daljim jačanjem konstruktivne uloge koju Crna Gora ima u regionalnoj saradnji, organizovanjem pośete odgovarajućim radnim tijelima drugih parlamenata u cilju ostvarivanja uloge Parlamenta u procesu uključivanja u evropske i evroatlanske integracije, u skladu sa čl. 208, 209 i 210 Poslovnika Skupštine Crne Gore.
Odbor za ljudska prava i slobode će i u 2014. godini nastaviti sa aktivnostima posvećenim procesu pristupanja Evropskoj uniji i ispunjenju obaveza utvrđenih Rezolucijom Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, Izvještajem Evropske komisije o napretku Crne Gore iz oktobra 2013. godine, kao i onim u funkciji ukidanja monitoringa PSSE uvedenog Crnoj Gori juna 2012. godine Rezolucijom 1890, naročito kroz realizaciju obaveza iz akcionih planova Vlade za poglavlja 23 i 24 u funkciji izgradnje efikasnih institucija i društva vladavine prava, kao preduslova za dalji demokratski razvoj države Crne Gore.
Svi učesnici rasprave istakli su značajnim donošenje Plana, ocijenivši ga ambicioznim, kvalitetnim, sveobuhvatnim i sadržajnim, sa dobro odabranim temama. Pohvaljen je i izbor prioritetnih oblasti kojima će Odbor posebnu pažnju posvetiti tokom 2014. godine. Pohvaljen je i način izrade plana, jer je Predlog plana aktivnosti Odbora za 2013. godinu bio upućen na 52 adrese svim relevantnim subjektima koji se bave pitanjima ljudskih prava i sloboda, radi davanja mišljenja, predloga, sugestija. Od dostavljenih predloga i sugestija jedan broj je saglasnošću članova Odbora prihvaćen.
Šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Benjamin Perks je pohvalio Odbor za ljudska prava i slobode, navodeći da svojim aktivnostima doprinosi zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda svih građana. Istakao je da podržava aktivnosti utvrđene Planom, a da ga posebno raduje što je značajan broj aktivnosti posvećen pravima djeteta, s akcentom na djecu sa teškoćama u razvoju, njihovu inkluziju i jačanje podrške najranjivijim kategorijama društva. Saradnja svih društvenih subjekata u zaštiti prava djeteta je veoma bitna. Zakonodavni okvir za zaštitu prava djeteta je dobar, a akcenat treba da bude na njegovoj implementaciji. Naglasio je da je veoma važna i kampanja “Svako dijete treba porodicu” kojom se promoviše hraniteljstvo u Crnoj Gori. Bitnim je ocijenio i postojanje Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, kao i Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, navodeći da je UNICEF pružio podršku nadležnim ministarstvima prilikom donošenja ovih zakona. Smatra bitnim da se posebno vodi računa o zaštiti podataka prilikom izvještavanja o djeci u medijima.
Predstavnici nevladinog sektora su iznijeli pozitivno mišljenje o planiranim aktivnostima Odbora i izrazili nadu da će aktivnosti biti i ostvarene, kao i da će Odbor nastaviti saradnju sa civilnim sektorom.
Članovi Odbora za ljudska prava i slobode su, takođe, ocijenili da je Plan aktivnosti sveobuhvatan i ambiciozan, da odgovara obavezama i zadacima koji se od Crne Gore očekuju u ovom periodu.
Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković je ocijenio da je Plan aktivnosti Odbora sadržajan, sveobuhvatan, ambicizan, ali ostvariv i izrazio je očekivanje da će svi članovi Odbora doprinijeti njegovoj realizaciji, a uz saradnju svih društvenih subjekata u Crnoj Gori i podršku međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, značajno će se doprinijeti daljem napretku u oblasti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.
Nakon veoma sadržajne rasprave, Odbor je jednoglasno usvojio Plan aktivnosti Odbora za ljudska prava i slobode za 2014. godinu.