Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. april 2014. 15:35

Održana 29. śednica Odbora za ljudska prava i slobode

Razmotrena dva predloga zakona


Na danas održanoj 29. śednici, kao matični odbor, Odbora za ljudska prava i slobode, razmotrio je Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola i Predlog zakona o elektronskoj upravi. Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović je podnio uvodno obrazloženje o Predlogu zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, navodeći da je ustavni osnov za donošenje zakona sadržan u članu 79 tačka 2 Ustava Crne Gore kojim se jemči pravo i sloboda pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika. Saopštio je da je Zakon o upotrebi nacionalnih simbola donijet 2000. godine, ali se zbog donošenja novog Ustava Crne Gore i promjena koje su se desile sticanjem nezavisnosti, te manjkavosti važećeg Zakona u dijelu izbora nacionalnih simbola, pristupilo izradi novog zakona. Istakao je da je Predlogom zakona definisan izbor, upotreba i isticanje nacionalnih simbola, kako javno, tako i privatno, a jasno su definisane situacije kada je upotreba nacionalnih simbola zabranjena. Ministar je naglasio da je Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola usklađen sa evropskim zakonodavstvom, kao i potvrđenim međunarodnim ugovorima Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope kojima je definisana zaštita nacionalnog identiteta.
Članovi Odbora za ljudska prava i slobode su ocijenili da predloženi zakon predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na važeći, kao i da će doprinijeti afirmaciji prava manjinskih naroda u Crnoj Gori. Postavili su pitanja i zatražili pojašnjenja u vezi sa pojedinim rješenjima iz Predloga zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, što je predstavnik predlagača i pojasnio. Od strane pojedinih članova Odbora najavljeno je amandmansko djelovanje na član 7 Predloga zakona kojim se definiše gdje se nacionalni simboli ne mogu upotrebljavati.
Nakon rasprave, Odbor je, većinom glasova, podržao Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola i predložio Skupštini da isti usvoji.
Sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije mr Sandra Veličković je obrazložila Predlog zakona o elektronskoj upravi navodeći da je sve veća upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u svakodnevnom životu i radu i sve veća on-line aktivnost građana i privrede, sa jedne strane, odnosno, razvoj portala e-uprave i informacionih sistema posredstvom kojih je moguće uspostaviti elektronsku komunikaciju, sa druge strane, nametnula potrebu da se zakonom uredi elektronski način komunikacije građana i privrednih subjekata sa državnom administracijom. Predlogom zakona o elektronskoj upravi uređuje se oblast elektronske uprave u Crnoj Gori u skladu sa njenim stvarnim i projektovanim potrebama, kako s aspekta razvojnih potreba, tako i u skladu sa zahtjevima međunarodnih integracionih procesa.
Članovi Odbora za ljudska prava i slobode su se interesovali da li je ovim Predlogom zakona utvrđeno na koji način će se obezbijediti zaštita ličnih podataka građana prilikom komunikacije elektronskim putem sa nadležnim organima, a sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije je odgovorila da su informaciona bezbjednost i zaštita ličnih podataka građana definisani drugim zakonima.
Nakon rasprave, Odbor je jednoglasno podržao Predlog zakona o elektronskoj upravi i predložio Skupštini da isti usvoji.
U okviru tekućih pitanja, Odbor se upoznao sa dopisom Ministarstva za ljudska i manjinska prava kojim pozivaju Odbor da odredi predstavnika koji će učestvovati u radu Radne grupe za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i odlučio da poslanica Snežana Jonica bude predstavnik Odbora u navedenoj Radnoj grupi.
Takođe, predśednik Odbora dr Halil Duković je upoznao članove Odbora da će eksperti za oblast ljudskih prava i za instituciju zaštitnika ljudskih prava i sloboda boraviti u radnoj pośeti Crnoj Gori od 7. do 11. aprila 2014. godine i da su programom pośete, između ostalog, planirani i sastanci sa predstavnicima Odbora za ljudska prava i slobode. Odlučeno je da predstavnici Odbora na sastancima sa članovima navedenih ekspertskih misija budu dr Halil Duković, predśednik Odbora i dr Ljiljana Đurašković, zamjenica predśednika Odbora.