Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. april 2014. 18:29

Održan sastanak predstavnika Odbora za ljudska prava i slobode sa ekspertom Evropske komisije za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore dr Halil Duković i zamjenica predśednika Odbora dr Ljiljana Đurašković, održali su sastanak sa ekspertom Evropske komisije za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, pravnim savjetnikom Ombudsmana Danske, Klavs Duus Kinnerup Hede-om.

Pośeta ekspertske misije dio je novog pristupa u pregovorima s Evropskom unijom i predstavlja redovni mehanizam kojim Evropska komisija procjenjuje stanje u pravosuđu i temeljnim pravima, odnosno u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti u CrnojGori.

Ekspert Evropske komisije je istakao da je ova pośeta Crnoj Gori jedna u nizu misija za ocjenu stanja u oblasti ljudskih prava, a u cilju analize situacije u Crnoj Gori i prikupljanja relevantnih podataka, neophodnih za izradu izvještaja Evropske komisije o napretku države Crne Gore, koji se objavljuje u oktobru.

Predśednik i zamjenica predśednika Odbora za  ljudska prava i slobode detaljno su upoznali eksperta sa aktivnostima koje realizuje Odbor za ljudska prava i slobode, naglašavajući veoma dobru saradnju Odbora sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Saopštili su da Odbor sarađuje sa Zaštitnikom, kako putem stručnih konsultacija, tako i neposrednim kontaktima, jer on učestvuje na gotovo svim śednicama Odbora, čime se već u fazi donošenja zakona i praćenja rada i nadzora nad radom izvršne vlasti, sprečavaju mogući problemi u pogledu ostvarivanja ljudskih prava i sloboda.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković, ukazao je na aktivnosti koje je Odbor za ljudska prava i slobode uradio u cilju afirmacije institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i istakao da su zajedničkim aktivnostima značajno doprinijeli zaštiti, afirmaciji i promociji ljudskih prava svih građana, kao i unapređenju stanja u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori.

Predśednik je ocijenio da je Odbor dao značajan doprinos afirmaciji institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, kao i  snaženju povjerenja u njen rad, od strane svih društvenih subjekata.

Ekspert Evropske komisije za instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Klavs Duus Kinnerup Hede, istakao je zadovoljstvo što je upoznat sa načinom funkcionisanja Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, kao i njihovom saradnjom sa  institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Posebno je naglasio zadovoljstvo, što članovi Odbora za ljudska prava i slobode, bez obzira na partijsku pripadnost, gotovo sve odluke donose konsenzusom, što govori o njihovoj posvećenosti zaštiti ljudskih prava svih građana. Predstavnike Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, on je upoznao i sa odnosom koji Ombudsman Danske ima sa Parlamentom Danske, napominjući da on toliko često nema kontakte sa parlamentarnim radnim tijelimima, kao što je to praksa u Crnoj Gori.

Ekspert Evropske komisije je pohvalio rad Odbora za ljudska prava i slobode i podržao aktivnosti koje Odbor planira realizovati u narednom periodu, na putu  pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji. On je takođe poželio nastavak uspješne saradnje između Odbora za ljudska prava i slobode i institucije Zaštitnika ljudksih prava.

Učesnici sastanka, iskazali su zadovoljstvo susretom, navodeći da će razmjena informacija biti svima od koristi i u budućem radu.