Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 09. jul 2014. 19:01

Pośeta Odbora za ljudska prava i slobode pritvorskoj jedinici u Podgorici

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore će, u skladu sa Planom aktivnosti Odbora za 2014. godinu, realizovati pośetu pritvorskoj jedinici u Podgorici, tzv. „Betonjerci“.

Pośeta će se održati 10. jula 2014. godine sa početkom u 11 sati i 30 minuta.
Odbor se duži vremenski period bavi praćenjem stanja u oblasti zaštite prava lica lišenih slobode u zatvorskim i pritvorskim jedinicama, a u funkciji prevencije torture, jer je još 2011. godine razmotrio Poseban izvještaj o stanju prostorija Uprave policije za zadržavanje lica lišenih slobode koji je, na zahtjev Odbora za ljudska prava i slobode, dostavio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Odbor je podržao preporuke Zaštinika, sadržane u Posebnom izvještaju i Zaključkom ih dodatno osnažio.
U skladu sa kontrolnom i nadzornom ulogom Odbor je pratio realizaciju Zaključka i Preporuka datih u cilju poboljšanja stanja.
Na Četvrtoj śednici održanoj 6. februara 2013. godine Odbor je razmotrio Informaciju o postupanju Uprave policije po Preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore sadržanim u Posebnom izvještaju o stanju prostorija Uprave policije za zadržavanje lica lišenih slobode koju je, takođe, na zahtjev Odbora dostavio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Odbor je zaključio da je Uprava policije realizovala veći dio Preporuka i zahtijevao je od Uprave policije da do 30. juna 2013. godine dostavi Informaciju o postupanju po Preporukama Zaštitnika za do tada nerealizovane aktivnosti.
U nastojanju da ostvari kontinuitet u praćenju stanja i zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode, Odbor je na 16. śjednici, 25. septembra 2013. godine razmotrio Informaciju o postupanju Uprave policije po Preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sadržanim u Posebnom izvještaju o stanju prostorija Uprave policije za zadržavanje lica lišenih slobode.
Tom prilikom, članovi Odbora su pohvalili i ocijenili značajnim sve aktivnosti koje je Uprava policije preduzela u cilju ispunjavanja Zaključka Odbora i Preporuka Zaštitnika. Imajući razumijevanja za cjelokupnu finansijsku situaciju u zemlji, Odbor je podstakao Upravu policije da u narednom periodu realizuje preostale Preporuke čija realizacija je bila uslovljena većim finansijskim sredstvima.
Pośeta pritvorskoj jedinici u Podgorici je prilika da se članovi Odbora uvjere u stanje ovih prostorija i u stepen poštovanja prava lica lišenih slobode.
Pored poslanika, članova Odbora za ljudska prava i slobode, u pośetu „Betonjerci“ pozvani su: direktor Uprave policije, Slavko Stojanović, ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović, generalni direktor Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde, Slavica Rabrenović, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković i predśednik NVO „Građanska alijansa“, Boris Raonić.